Tech

Hidrogénnel kap áramot és fűtést több száz lakás Dél-Koreában

Petmal / Getty Images
Petmal / Getty Images

Már egy hónapja tart a világ első kísérlete, mely során egy komplett háztömb fűtéséről és energiaellátásáról 100 százalékban hidrogén üzemanyagcellák gondoskodnak. A dél-koreai Ulszan városában található Yuldong-With-U nevű komplexumban összesen 437 lakás található. A város vezetése mostanában fogja meghatározza, mennyibe kerül a hidrogénnel megtermelt hő- és villamosenergia, írja a FuelCellsWorks.

A tömb júniusban 840 megawattóra áramot termelt, ami hagyományos közüzemi számlázás esetén 150 millió wonba, vagyis nagyjából 39,3 millió forintba került volna. Az energiát adó erőmű alig 200 méterre található a tömbtől, az üzemanyagként szolgáló hidrogént pedig egy közeli gyár melléktermékeként veszi át, amit egy 10 kilométeres csővezetékkel szállítanak oda.

A mérnökök szerint a megoldás sokkal környezetbarátabbnak tűnik, mintha hagyományos módon termelnék meg az áramot és a hőt.

A komplexum tetején elhelyezett három üzemanyagcella óránként 51 kilogramm hidrogénből állít elő 1,31 megawattnyi elektromos áramot. A folyamat során keletkező hőt egy 40 tonnás hőtárolóban fogják fel, ami 70 Celsius-fokra melegíti fel a vizet – ezt keringtetik a háztartások radiátoraiban.

Az üzemanyagcellák úgy működnek, mint az akkumulátorok, azzal a különbséggel, hogy nem merülnek le és fel sem kell tölteni azokat, működésük az üzemanyagtól, tehát a hidrogéntől függ. Amerikai szakemberek szerint a megoldás hatékonyabb a belső égésű motoroknál, mivel a kémiai folyamatot rögtön elektromos árammá lehet alakítani, teszi hozzá a hvg.

A hatékonyság így meghaladhatja a 60 százalékot, míg a belső égésű motorok esetében ez nagyjából 15 és 45 százalék között mozog. A város egyébként több hidrogén-alapú megoldást is tesztel: májusban például felavatták az első hidrogénmeghajtású villamost.

Kapcsolódó
Magyarországon is felpöröghet a zöld hidrogén
Rengeteg potenciál rejlik a zöld hidrogénben, és ezt az Európai Unió is felismerte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik