Az állattenyésztés a világ üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 14,5 százalékáért felelős. A népesség növekedésével az állati eredetű termékek iránti kereslet folyamatosan nő, ami tovább melegíti a bolygót. A különböző állatvédő mozgalmak és az ételintoleránciával diagnosztizált személyek számának növekedése miatt azonban egyre népszerűbbek a vegán élelmiszerek.
Ezek a termékek azonban sokszor nem igazán hasonlítanak az állati eredetű termékek állagára és ízére. Ezen túlmenően a pálmaolaj felhasználása is aggodalomra ad okot, mivel ez az iparág a világ különböző részein súlyos erdőirtást eredményezett. A kaliforniai székhelyű Savor startup meglepő megoldással állt elő a problémára: a levegőből származó szén-dioxidot használva, laboratóriumi úton készítenek vajat, és más zsíralapú termékeket, például tejet és sajtot, írja az Interesting Engineering.
A Bill Gates által is támogatott vállalat tájékoztatása szerint mint minden molekulának, a zsírnak is fix kémiai képlete van. A zsírok és olajok szén, hidrogén és oxigén láncszerű elrendezéséből állnak, a Savor technológiája pedig ezeket az elemeket kombinálja, állatok bevonása nélkül.
Egy 2023-ban megjelent tanulmány szerint az étkezési zsírok kémiai szintézise ilyen megközelítéssel kilogrammonként 0,8 g széndixoid-egyenértéknél kisebb kibocsátással érhető el. A Brazíliában vagy Indonéziában előállított pálmaolaj azonban több mint 1,5 g egyenértéket bocsát ki kilogrammonként.
A kutatók szerint a megoldásuk könnyen skálázható, és gyorsan bevethető lehet az élelmiszeriparban. Az emberek meggyőzése és a termékek alacsony áron történő elkészítése viszont komoly akadályt jelenthet az elterjedésben.