Tudomány

Ikerkutatás igazolja a vegán étrend hasznosságát

Yagi Studio / Getty Images
Yagi Studio / Getty Images

Christopher Gardner, a Stanford Prevenciós Kutatóközpont munkatársa és kollégái friss tanulmányukban arra jutnak, hogy a vegán étrend csupán két hónap alatt javíthat a hosszú távú egészségen – írja az IFLScience. Gardner szerint a pozitív hatások többsége már egy hónap után jelentkezik.

A szakértők régóta sejtik, hogy a húsfogyasztás mérséklése a szív- és érrendszer állapotának javulását eredményezi, az ok-okozati kapcsolat igazolása viszont nem egyszerű. Hogy bizonyítani tudják az összefüggést, a kutatók a Stanford Twin Registry adatbázisához fordultak, amely két- és egypetéjű ikrek információit tartalmazza. A projekt révén 22 egypetéjű ikerpárt vizsgálhattak, ezzel kiszűrve az olyan faktorokat, mint a genetikai vagy neveltetési eltérések.

Az eredmények azt mutatják, hogy a vegán étrend egészségesebb a hagyományos, mindenféle táplálékot tartalmazó diétánál.

A kísérlet első négy hetében minden nap reggelit, ebédet és vacsorát biztosítottak az alanyoknak, majd a résztvevőknek maguknak kellett elkészíteniük ételeiket. Egy bejegyzett dietetikus végig rendelkezésre állt, hogy tanácsot adjon az egészséges választásokhoz, a 22 vegánból 21-en végül be is tartották az étrendet.

Az ikrek a vizsgálat elején, négy hét után, illetve a végén, nyolc hetet követően vérvizsgálaton estek át, hogy felmérjék szervezetükben az inzulin és az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin (LDL-C) szintjét, emellett testtömegüket is dokumentálták. A vegánság mindhárom marker esetében javulást hozott. Az optimális LDL-C-szint például 100 alatt van, nyolc hét után a vegán résztvevőké 95,5-re mérséklődött, míg mindenevő ikertestvéreiké 116,1-re emelkedett.

„A vegán étrend további előnyökkel járhat, mint például a bélbaktériumok gyarapodása és a telomérveszteség csökkenése, ami lassítja a szervezet öregedését” – mondta Gardner. A szakértő hozzátette, a vegán étkezés – egyelőre legalábbis – nem mindenkinek járható, de a zöldségeket, hüvelyeseket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó diéta szintén javulást hozhat egészségünkben.

„Ami fontosabb, mint szigorúan vegánnak lenni, az az, hogy több növényi alapú élelmiszert vonjunk be az étrendünkbe” – nyilatkozta a kutató. A szakértő szerint az olyan vegán multikulturális ételek, mint az indiai maszala, az ázsiai keverve sütött fogások és az afrikai lencse alapú ételek nagyszerű első lépést jelenthetnek.

Kapcsolódó
Tíz évvel élhetünk tovább ezzel a diétával
A kutatók közel 500 ezer ember adatait elemezve mérték fel a táplálkozási szokások várható élettartamra gyakorolt hatásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik