Élő Nagyvilág

Elismerte az izraeli hadsereg, hogy hol hibázott október 7-én

Mostafa Alkharouf / ANADOLU / Anadolu via AFP
Mostafa Alkharouf / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az előző nap legfontosabb eseményeit ide kattintva olvashatja vissza.

Több tucat holttestet, lerombolt házakat hagyott maga után az izraeli hadsereg Gázavárosban

Egy hét után visszavonultak Gázaváros egyes kerületeiből az izraeli katonák, akik több tucat halottat, romba dőlt házakat és feldúlt utcákat hagytak maguk után – közölték pénteken a lakosok és a mentőszolgálat munkatársai a Reuters hírügynökséggel.

A gázai polgári sürgősségi szolgálat közölte, hogy a csapatok mintegy hatvan, az izraeli erők által az elmúlt héten megölt palesztin ember holttestét gyűjtötték össze Tel Al-Hava térségéből és Gázaváros Sabra negyedének peremén.

Mind a lakosok, mind a mentőcsapatok figyelmeztettek, jóllehet, az izraeli tankok visszavonultak egyes területekről, a mesterlövészek és tankok továbbra is ellenőrzik a magaslatokat egyes helyeken, és figyelmeztették a lakosokat, hogy ne próbáljanak visszatérni az otthonaikba ezeken a területeken.

Holttestek hevernek szétszórva az utcákon, feldarabolt holttestek, egész családok tagjainak holttestei, holttestek vannak egy család otthonában is, amely teljesen leégett

– idézte a gázai övezet polgári védelemi szóvivője Mahmud Baszal nyilatkozatát a Reuters.

Az izraeli hadsereg csütörtökön közölte, hogy a Hamász gázavárosi erőinek felszámolásán dolgoznak, és „követik a nemzetközi jogot, megteszik a lehetséges óvintézkedéseket a polgári lakossági veszteségek enyhítése érdekében”. Az izraeli hadsereg hozzátette, ugyanez a Hamászra nem igaz.

36 hónapra növelheti a kötelező katonai szolgálatot Izrael

Jóváhagyta az izraeli kormány biztonsági kabinetje, hogy a kötelező katonai szolgálat 32 hónapról 36 hónapra növekedjék az izraeli férfiak számára – jelentette pénteken az izraeli Ynet hírportál a Reuters hírügynökség szerint.

A 36 hónapos szabály a következő nyolc évben érvényben marad – ismertették a biztonsági kabinet csütörtökön késő este tartott ülése után. A hírportál szerint az intézkedésről várhatóan vasárnap szavaznak a teljes kabinet ülésén.

Izrael hadsereg parancsnokai egy ideje a létszám gyarapítását szorgalmazzák, hogy folytatni tudják a műveleteiket a Gázai övezetben, és a libanoni székhelyű Hezbollah csoporttal állandósult összecsapásokat.

Izrael – mint ismert – arra is készül, hogy sorozási értesítést küldjön több ezer ultraortodox zsidó szemináriumi hallgatónak, akik eddig mentesültek a katonai szolgálat alól.

Legalább tizenketten haltak meg Gázában az elmúlt tizenkét órában

Legalább nyolc ember vesztette életét a gázai övezet déli részén található Rafahban, a holttesteket a Hán Júnisz-i Nasszer kórházba szállították – jelentette az Al Jazeera tudósítója.

A város belterületén megölt áldozatok között van egy nő és két fia, egy férfi és gyermeke pedig a Tal asz-Szultán negyedben halt meg.

Tovább legalább négy ember a  Nuszejrat menekülttáborban vesztette életét, amely a Gázai övezet közepén található.

A jelentés szerint Hán Júnisz délkeleti részén legalább két ember súlyosan megsebesült egy izraeli dróntámadásában.

Az Al Jazeera tudósítója arról is beszámolt, hogy Gázaváros középső részéből továbbra is nehéztüzérségi támadásokról érkeznek jelentések. A vros nyugati részén pedig egy teljes lakótömböt leromboltak.

Meghalt egy izraeli katona a libanoni határon

Harc közben meghalt egy izraeli katona csütörtökön a libanoni határ közelében – közölte az izraeli hadsereg pénteken.

A halott egy 33 éves őrmester. A körülményeket a hadsereg nem részletezte, de a Haaretz című izraeli napilap tudni véli, hogy dróncsapás végzett vele.

(Reuters)

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy lassan és szervezetlenül reagált a Hamász októberi támadására

Lassú reakcióidő és a szervezetlenség jellemezte az izraeli hadsereg tavaly október 7-i fellépését, amikor a Hamász fegyveresei izraeli területre betörve haálos támadásokat hajtott végre civilek ellen – ezt ismerte el csütörtökön az izraeli hadsereg, amikor kiadta a gázai hadműveletét megelőző támadás során elkövetett hibákról szóló első vizsgálatának eredményeit.

A jelentés a Beeri kibuc elleni támadással kapcsolatos vizsgálat eredményét tartalmazza. A Negev-sivatag észak-nyugati részén, a Gázai övezet keleti határa közelében fekvő kibucban. több mint száz embert ölt meg, és több mint 30 embert ejtett túszul a Hamász tavaly ősszel. Ez a kibuc volt az iszlamista csoport hajnali támadásában legsúlyosabban érintett települések egyike, valamint az egyik legjelentősebb összecsapás helyszíne. Ennek során patthelyzet alakult ki, miután a fegyveresek elbarikádozták magukat egy házban, ahol túszokat ejtettek foglyul.

A házra végül egy izraeli tank tüzet nyitott, a bent lévő tizenhárom tússzal pedig ennek következében akár a baráti tűz is végezhetett.

Noha az izraeli hadsereg arra a következtetésre jutott, hogy a házban lévő túszokat valószínűleg a Hamász fegyveresei ölték meg, nem pedig az izraeli lövések, a következtetés hátterét nem részletezték, és a jelentés további vizsgálatot szorgalmaz.

Az izraeli hadsereg szerint ezt a kibucot a Hamász mintegy háromszáznegyven harcosa szállta meg tavaly október 7-én.

A jelentés rámutat, hogy az izraeli katonák több órás késéssel érkeztek a helyszínre, és egészen délutánig a kibucon kívül vártak.  A jelentés szerint az izraeli katonák nem értették a helyzet súlyosságát, jóllehet a Hamász fegyveresei épp a kibuc lakói között öldököltek.

 Ez a helyzet rendkívül súlyos, ilyesmi nem fordulhat elő

– áll a jelentésben, amely a kibuc lakóit ugyanakkor dicséri, mondván, hogy a civilek gyorsreagálású csapatának bátorsága „döntő szerepet játszott a védelmi vonal stabilizálásában a harc első óráiban”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik