Sport

Késely Ajna: Az Eb-aranyak nagy lendületet, magabiztosságot és motivációt adnak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A belgrádi Európa-bajnokságot két elsőséggel záró úszótól gyorsváltóban vár többet edzője.

Hivatalosan 2024. július 26-án veszi kezdetét a 33. nyári olimpia, amelynek ezúttal – 1900 és 1924 után története során harmadszor – Párizs ad otthon. A magyar csapat közel 200 fővel képviselteti magát, köztük 23 úszó lesz, akiknek névsorát a kvalifikációs időszak június 23-i zárása után véglegesítette a szövetség.

A magyar olimpia történetében második legeredményesebb sportágának úszói (eddig 29 aranyat, 27 ezüstöt és 20 bronzot nyertek az úszók az ötkarikás játékokon) igazán feldobott hangulatban készülhetnek, hiszen sportolóink a medencés távokon 27 érmet nyertek a belgrádi Európa-bajnokságon.

A tíz aranyérem közül Milák Kristóf mellett Késely Ajna tudott duplázni, utóbbi nem is tagadta, hogy számára nagy felszabadulást hozott ez a várva várt siker.

Nagyon izgultam az Eb miatt, mert három héttel korábban eléggé rosszul sikerült egy franciaországi verseny. De aztán edzőmmel, Kovács Ottóval és pszichológusommal, Kovalik Orsolyával sikerült annyira összekapnom magam, hogy összeraktuk az Eb előtti három hetünket. De igazából nem gondoltam volna, hogy ilyen időket úszom, főleg nem 400 gyorson

– mondta a 22 éves sportoló, aki 400 és 800 gyorson is aranyérmet nyert.

Késely Ajna magyar olimpikon úszónő, Európa-bajnok, háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, junior világ- és Európa-bajnok. Az Allianz márkanagykövete.

Ajna számára azért volt ennyire csodálatos élmény az egész, mert ugyan 2016-ban már Európa-bajnok lett a 4×200-as női gyorsváltóval, Hosszú Katinkával, Jakabos Zsuzsannával, Kapás Boglárkával és Verrasztó Evelynnel, de akkor a döntőben nem úszott.

Emlékszem, már pizsamában voltam, lefekvéshez készülődtem, amikor csak úgy odaadták külön az érmet. Azt mondtam az akkori edzőmnek, hogy egyszer dobogós leszek egyéni számban. Nyolc évnek kellett eltelnie ehhez. Mindig pár századdal maradtam le, most végül sikerült.

Miután megnyerte a 800 gyorsot, nagy kő esett le a szívéről, fellélegzett, valószínűsíti, hogy ettől is sikerült annyira jól a 400-as versenye.

„Nagyon okosan építettem fel, nagyon jelen voltam, jól reagáltam. Végül azt mondom, teljes mértékben elégedett vagyok, a szüleim is büszkék voltak rám, hogy sikerült. Ez a következő időszakban nagy lendületet, magabiztosságot és motivációt ad majd. Most megyünk majd itthoni edzőtáborba, aztán Törökországba, és indulunk az olimpiára. Nagyon a végén járunk már, de Párizsig még sok kemény edzés vár rám.”

És hogy ott mit vár magától? Ajnának vannak elképzelései, de nem akar terhet rakni magára, nehogy az megfossza a lendületességtől és felszabadultságtól.

Szeretem azt az érzést, ami átjárt az Eb alatt. Hogy újra élvezem és boldogságot találok az úszásban, legyőzöm önmagam és a határaim feszegetem. Ezek adnak egy új löketet, hogy minden nap a száz százalékot hozzam ki magamból.

Edzője, Kovács Ottó azt mondta, nem lepte meg, ami Belgrádban történt, mert valami hasonló forgatókönyvre készültek:

Már hónapokkal korábban összeraktuk a programot, hogy így fogunk úszni, és Ajna van olyan intelligens, hogy ezt végre tudta hajtani. Elengedtük például az 1500-at, hogy a 400 jól sikerüljön. Végül ez minket igazolt, hiszen csodálatos hajrával Európa-bajnok lett.

Ami a felkészülést illeti, egy hódmezővásárhelyi edzőtábor után két hét Törökország következik, az edző szerint igazából akkor lehet majd látni, hogy milyen állapotban van a tanítványa:

„Az olimpián két egyéni számban indul, de Eb-aranyérmesként is tudjuk, ott azért kevesebb esélye van a döntőbe jutásra. Legalábbis határeset. Amiben viszont komolyabb lehetőség van, az a 4×200-as női gyorsváltó, amely komolyan döntőesélyes, és nagy valószínűséggel ott sem az utolsó lesz. Ott négy versenyzőnek kell topon lennie, hogy nagyszerű eredmény szülessen, arra is komoly hangsúlyt fektetünk.”

Kovács szerint, amikor csúcsformát próbálnak megvalósítani, akkor van benne egy komolyabb pihentető rész, amely alatt az állóképesség az, ami elsőre elszáll.

„Próbáljuk az Eb-hez hasonló vagy még jobb szinte felhozni, és olyan programot úszunk, ami az utazósebességét tudja növelni. Ezen dolgozunk, ez a tervünk, a három hetes edzőtábor meghatározó lesz. A harmadik hét vége felé fogjuk látni, hogy ebből mi sülhet ki az olimpián. Párizsba három nappal az úszóverseny előtt utazunk ki, ez bőségesen elég, hogy a lokális specialitásokat megszokja. Úszóinknak nem ez lesz az első világversenye, vannak tapasztalataik.”

Szponzorált tartalom

Felkészültél a legjobbakra? Vigyázz, Párizs, rajt!

Az Allianz a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai játékok világszintű biztosítási partnere.

Állj készen! | Allianz Hungária

 

A cikk az Allianz támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik