Gazdaság

Kétszer annyit gyengült a magyar fizetőeszköz, mint a román

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Sokkal gyengébben muzsikált a forint, mint a többi régiós deviza az  utóbbi időkben – derült ki a GKI elemzéséből, amely azt vizsgálta meg, hogyan alakult a forint árfolyama az uniós csatlakozástól eltelt húsz év alatt.

Míg a forint 52 százalékot vesztett az euróval szemben, addig a román lej csak 23 százalékot. Egy lengyel zlotyért lényegében ma ugyanannyi eurót lehet kapni, mint 20 éve, a cseh korona pedig nagymértékű erősödést tudott felmutatni (+24 százalékpont).

A lengyelek és a románok nagyobb arányban dolgoznak külföldön, mint a magyarok, így az ő hazautalásaik erősítik a zlotyt és a lejt. Továbbá a hazai deviza erősödése ellen dolgozik, hogy az EU-s támogatások átváltása forintra a jegybankon keresztül történik – jegyezte meg a GKI, amely szerint 2004 és 2008 között lényegében változatlan volt a forint/euró árfolyam, a 2008-as hitelválság idején egy év alatt 12 százalékot romlott.

Ezt követően a gazdaságpolitika céljai megváltoztak, a jegybank élt a forintleértékelés konvencionális és nem konvencionális eszközeivel. A cél az export versenyképességének növelése volt: ha gyenge a forint, az exportálók külföldi devizában realizálódó árbevétele többet ér itthon forintban. Ezzel a külföldi tőkebefektetések beáramlását is ösztönözni kívánta a hazai kormányzat – olvasható a GKI tanulmányában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik