Belföld

Az őrült meleg miatt a nyáron már másodjára van érvényben a vörös kód

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Idén nyáron már másodjára van érvényben a vörös kód a rendkívüli meleg miatt – hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Facebook-oldalán.

Fülöp Attila azt írta, hogy

a különleges időjárási viszonyok miatt a vörös kód péntek 24 óráig van érvényben az egész ország területén. A HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint a napi középhőmérséklet tartósan, több napon keresztül eléri és sok helyen meg is haladja a 27 Celsius-fokot.A vörös kód kiadása speciális eljárásrendet von maga után, ugyanis minden szociális intézménynek meg kell nyitnia a kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó emberről kap információt.

Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága jelenleg országosan 76,36 százalékos, Budapesten 74,62 százalékos.

Fülöp Attila emlékeztetett,

fontos, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, akkor hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.

A 24.hu-n nemrég írtunk arról, hogy a szervezetünk lassan eléri a tűrőképessége határát a nyári forróság miatt, ráadásul a nyarak melegedtek a leginkább az elmúlt 50 év alatt a globális felmelegedés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik