Kultúra

Nemzeti Színház: utalnák Szász Júlia kártérítését, de a színésznő nem reagál

MTI/Máthé Zoltán
Budapesti városképek
MTI/Máthé Zoltán
Budapesti városképek
A teátrum alig néhány órán belül reagált Szász Facebook-posztjára.

Szombat hajnalban a Nemzeti Színházban novemberben történt baleset egyik sérültje, Szász Júlia színésznő Facebook-posztjában arról beszélt, hogy a Vidnyánszky Attila állításával szemben nem kapott ötmillió forintot, hiszen már a teljes novemberi bérét sem kapta meg, bár ugyanabban a hónapban, segélyként egyhavi fizetést, majd decemberben ismét egy havi bért kapott, ezen felül azonban csak a biztosítótól érkező egyszeri összeggel (275 ezer forinttal), valamint a kéthetente utalt táppénzzel (90 ezer Ft) kell gazdálkodnia.

A Nemzeti Színház az Origón alig néhány órával később közzétett közleménye ezzel ellentétes információkat közöl – vette észre a Színház Online. Az írás szerint Szász ”folyamatos pénzügyi ellátásban részesül”, de mivel az EKHO szerinti adózást választotta, ezért nincsenek igénybe vehető adó- és járulékkedvezmények, sőt, a táppénze és a nyugdíja is alacsony.

Az írás szerint a Nemzeti Színház képviselője március 14-én, a színésznővel és ügyvédjével való egyeztetés során elismerte a kárigény jogosságát, rövidesen pedig a sérelemdíj megfizetésére vonatkozó ajánlatot is megtették,

arra Szász oldaláról hivatalos válasz azonban azóta sem érkezett.

A közlemény hozzátette:

a baleset bekövetkezése óta a színház, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a biztosító, illetve a szakszervezet is több alkalommal utalt esetenként többszázezres nagyságrendű összegeket,

majd ezeket részletezte is:

A Nemzeti Színház két alkalommal teljes havi fizetésnek megfelelő összeget teljesített, egy alkalommal ugyanilyen nagyságrendű kifizetést utalt a Kulturális és Innovációs Minisztérium – e három összeg közel kétmilliós Ft-os nagyságrendet tesz ki. A kiutalt üzemi baleseti táppénz összeg meghaladja a másfél millió Ft-ot. A fenti összegeken kívül a színházi szakszervezet három alkalommal utalt Szász Júlia számára többszázezres nagyságrendben. A Nemzeti Színház által finanszírozott biztosítás terhére a biztosító az alábbi jogcímeken utalt (és fog majd utalni) a színházi balesetbiztosítás terhére, e jogcímeken kifizetett összegek szintén többszázezres nagyságrendet jelentenek.

Az Origón olvasható írás szerint a színháznak van a dolgozók védelmét szolgáló biztosítása, a biztosító pedig hónapokkal ezelőtt megtette a milliós nagyságrendet meghaladó kárelőlegre vonatkozó ajánlatát. Erre Szász oldaláról

mostanáig nem érkezett válasz, a másik sérült, Horváth Lajos Ottó azonban már megkapta a neki járó, azonos méretű összeget.

A Nemzeti szerint

a biztosító további kifizetéseket tudna teljesíteni, ha Szász Júlia együttműködésre irányuló hajlandóságot mutatna, ugyanis a biztosító kizárólag a hozzá beérkező számlák, bizonylatok és egyéb alátámasztó dokumentumok alapján tud kifizetést teljesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik