Élő Nagyvilág

Nőtt a Dnyipro elleni orosz támadás áldozatainak száma

Mykola Miakshykov / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Mykola Miakshykov / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Mandiner: Nicolas Sarkozy tudott Orbán moszkvai útjáról

Helyesen cselekszik a magyar miniszterelnök, amikor a kommunikációs csatornák helyreállításán dolgozik – nyilatkozta a Mandinernek Nicolas Sarkozy, korábbi francia államfő Orbán Viktor moszkvai útja kapcsán.

A magyar miniszterelnöknek az ukrajnai háború lezárására tett diplomáciai erőfeszítéseivel kapcsolatban a lap megkeresésére az Orbán Viktorral régóta remek viszonyt ápoló, 2007-től 2012-ig hivatalban lévő francia köztársasági elnök pénteken úgy fogalmazott: „a békéhez vezető út első lépése, hogy helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat”.

A Mandiner információi szerint a magyar miniszterelnök egyeztetett pénteki moszkvai útjáról Nicolas Sarkozyvel.

Az orosz-ukrán háborúnak nincs katonai megoldása. Békét pusztán diplomáciai tárgyalások útján lehet elérni. A nap végén ez a felek döntése lesz. De első lépésként helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat

fogalmazott a lapnak Nicolas Sarkozy.

Orbán Viktor a hét elején békemisszión vett részt Kijevben, s ott egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, a kormányfő pedig pénteken Moszkvába is ellátogatott, hogy ott tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz államfővel – emlékeztet tudósításában a Mandiner.

Tovább nőtt a dnyiprói bevásárlóközpont elleni orosz támadás halálos áldozatainak száma

Szerda reggel Oroszország rakétacsapást mért Oroszország a kelet-ukrajnai Dnyipro városra. A támadás következtében a megyeszékhelyen megrongálódott egy bevásárlóközpont, két iskola, három óvoda és két kórház is, utóbbiak egyikében a járóbetegek ellátását végző klinika épülete teljesen megsemmisült. Az áldozatok emlékére a csütörtököt gyásznappá nyilvánították.

A támadásban napján öt halálos áldozatról érkezett jelentés, azóta az halottak száma hétre emelkedet. Szerhij Liszak, a megye kormányzója közötle, hogy egy 60 éves és egy 58 éves nő egy nappal később a kórházban halt meg. Elmondta azt is, hogy egy 14 éves fiú is életét vesztette a támadásban, a tucatnyi kórházi ápolásra szoruló sérült közül pedig két ember állapota súlyos.

(Kyiv Independent)

Olvasói sztorik