Kultúra

Egymilliárdos állami támogatással csinál filmet az Úri muriból Vidnyánszky Attila

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A Hadik és a Most vagy soha! főszereplője is feltűnik a Móricz-adaptációban.

Móricz Zsigmond-adaptációt és egy kanadai-magyar családtörténetet is támogat a Nemzeti Filmintézet (NFI): az Úri muri, megazisten! és a Blue Heron is az intézmény támogatásával készülhet el.

Az NFI közleményéből kiderült, hogy a Filmszakmai Döntőbizottság

1,054 milliárd forint támogatást szavazott meg a Vidnyánszky Attila rendezésében, Csáky Attila producer irányításával készülő Úri muri, megazisten! című filmdrámára, emellett 29,8 millió forint támogatást a Blue Heron című kanadai-magyar koprodukció gyártására, mely egy elsőgenerációs bevándorló család történetét meséli el.

A Móricz-adaptáció eddig nyilvánosságra hozott szereplői a szintén a Vidnyánszky által vezetett Nemzeti Színház társulatából kerültek ki: a főszerepekben többek közt Szarvas József, Schnell Ádám, Berettyán Nándor és Trill Zsolt láthatók. Az utóbbi kettőnek nem ez az első, milliárdos állami támogatással készülő kurzusfilm-főszerepe: Trill a Hadik, Berettyán a Most vagy soha! főszerepét játszotta el korábban.

Móricz Zsigmond Úri muri című regénye a huszadik századi magyar szépirodalom egyik kiemelkedő alkotása, amely olyan erővel ragad meg egy alföldi sorstragédiát, hogy közben a magyar életérzés ma is feszítő ellentmondásait is képes összetetten bemutatni. Móricz prózájának egyik legfőbb erénye, hogy miközben kíméletlenül ostorozza sajátjait, szeretve látja és láttatja szereplőit, akiknek emberi esendőségeit, szenvedélyeit és a magyar föld iránti elfogultságukat számunkra is átélhető módon ábrázolja

– idézi a közlemény Vidnyánszkyt, aki 2008-ban a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban vitte színpadra a darabot.

A Vidnyánszky és Lukácsy György forgatókönyve alapján készülő film operatőre Győri Márk, jelmeztervezője Berzsenyi Krisztina, a látványtervező Horváth Viktória, a zeneszerző Szarka Tamás lesz. Csáky Attila producer szerint „a stáb olyan érzékeny és tehetséges művészekből áll, akik elkötelezetten keresik a móriczi világ megfilmesítésének lehetőségeit. Móricz Zsigmond a cívis öntudat és a hortobágyi szabadságérzet, a hagyománytisztelet és a megújulás vágya közötti feszültségtérbe helyezi ma is érvényes történetét. Azért is hat az Úri muri a mai olvasóra is, mert létállapotunk a 21. században sem sokat változott. Vidnyánszky Attila művészi vezetésével azon fogunk dolgozni, hogy ez az érzület megjelenjen a filmvásznon is.”

Az Úri muri, megazisten! című filmdráma a Cameofilm Stúdió gyártásában készül, és a tervek szerint 2026 tavaszán láthatja a moziközönség.

Szintén az NFI támogatásával kanadai-magyar koprodukcióban készül Sophy Romvari első mozifilmje, a Blue Heron. A film fő cselekménye 90-es évek végén játszódik, és az író-rendező elsőgenerációs bevándorló családjáról szól izgalmas időkezelést, személyes hangvételt, néhol dokumentarista megoldásokat alkalmazva. Romvari elmúlt években készített rövidfilmjei közül háromnak is a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt a premierje. Filmjeit vetítették a vancouveri Festival Nouveau Cinema-n, a Museum of the Moving Image-ben (MOMA), illetve Kanada legnagyobb dokumentumfilm fesztiválján, a Hot Docs-on. Rövidfilmjei felkerültek a Criterion Channel nagy presztízsű streaming oldalra, ahol a kurátorok azt írják Sophy stílusáróról, hogy „olyan filmesek önreflexív nyomdokait követi, mint Agnès Varda és Chantal Akerman, miközben a saját kortárs érzékenységét tükrözi.” Több filmjében is foglalkozott már családi örökségével. Nagyapjának, az általa alig ismert legendás díszlettervezőnek, Romvári Józsefnek állított emléket 2020-as esszéfilmjében, melynek narrációját az Oscar-díjas Szabó István vállalta.

A Blue Heron vezető producere Ryan Bobkin, aki korábban a hazánkban forgatott Infinity Pool című Brandon Croenberg-film associate producereként járt Magyarországon. Magyar koproducere, Osváth Gábor (Boddah) nevéhez fűződik a Balaton Method című zenés film, a Nagykarácsony című közönségsiker és a közelmúlt nemzetközileg is kiemelkedő sikereket elért animációs rövidfilmjei, köztük az Annecy-fődíjas Amok és a Cannes-ban Arany Pálmát nyert 27. A Blue Heron a Canada Council for the Arts (CCA), a Telefilm Canada New Dawn programja és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül. A négy hetesre tervezett forgatás július végén kezdődik Vancouver Island-en. A filmben a szülőket magyar színészek alakítják, és a produkció teljes utómunkája Magyarországon készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik