Élő Nagyvilág

Kijevben fogadta Orbán Viktort Volodimir Zelenszkij

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Kijevben

A magyar elnökség célja, hogy hozzájáruljunk az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásához. Első utam ezért Kijevbe vezetett

– írta Orbán Viktor a Facebook-oldalán. A magyar kormányfő először látogatott az ukrán fővárosba a háború kezdete óta.

Ukrajna állítólag meghiúsított egy puccsot

Ukrajna meghiúsított egy puccsot, ami az oroszok kezére játszott volna, közölte a háború sújtotta ország biztonsági szolgálata.

A közleményük szerint a feltételezett elkövetők zavargást akartak kelteni június 30-án Kijevben elterelésként, hogy eközben átvegyék az irányítást az ukrán parlament fölött, és elvegyék a hatalmat a katonaságtól és a kormánytól, írja a CNN.

Az nem derül ki a tájékoztatásból, hogy a gyanúsítottaknak van-e orosz kötődése.

Négy gyanúsítottat azonosítottak, kettőt őrizetbe is vettek közül. Ha bűnösnek találják őket, akár tíz év börtönt is kaphatnak.

Az ukrán biztonsági szolgálat közlése szerint fegyvereket és lőszereket foglaltak le tőlük, de számítógépeiken bizonyítékokat is találtak a tervezett akcióról.

Havasi Bertalan: Megérkezett Kijevbe Orbán Viktor

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat – erősítette meg a sajtóértesüléseket Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.

A sajtófőnök közölte, a megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is, tette hozzá.

Sajtóértesülések szerint Orbán Viktor ma Ukrajnába utazik

Orbán Viktor egy nappal az után, hogy Magyarország átvette az EU soros elnökségét, kedden Kijevbe utazik – írja három, a terveket ismerő forrásra hivatkozva a Guardian. A brit lap – amely Európa egyik leginkább oroszbarát vezetőjének nevezi a magyar kormányfőt – úgy tudja, Orbán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel fog találkozni.

A két vezető legutóbb Brüsszelben, az uniós csúcson találkozott, amikor az EU hivatalosan is megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója nem kívánta kommentálni az esetleges látogatást, azonban egy másik kijevi forrás megerősítette a terveket. „Orbán holnap itt lesz, hacsak nem történik az utolsó pillanatban valami változás” – mondta a forrás.

Az Átlátszó hétfőn ukrajnai forrásokból szintén úgy értesült, hogy Orbán az ukrán fővárosba látogat, de biztonsági megfontolásokból nem szegte meg a hírzárlatot.

A lap szerint az ukrajnai sajtóban a napokban többször is utaltak a magyar miniszterelnök látogatására. Erről értekezett a Jevropejska Pravda is, megállapítva, hogy Orbán megkezdte hangolni a magyar közvéleményt a találkozóra.

A tegnapi köztévés interjújában Orbán valóban utalt arra, hogy kedden valami készül. Amikor arról kérdezték, hogy az unió soros elnökeként Magyarország mit tehet azért, hogy véget érjen a háború, Orbán azt mondta:

a holnapi sajtót, ha figyeli, már látni is fogja az első lépéseket.

Ha valóban sor kerül a látogatásra, a mai lesz az első alkalom, hogy Orbán a háború sújtotta Ukrajnába utazik – korábban a kegyelmi botrány miatt lemondásra kényszerült Novák Katalin járt államfőként Kijevben, 2022-be és ’23-ban.

Olvasói sztorik