Élet-Stílus

Komoly kockázatot rejthetnek az olcsó DNS-tesztek

Paul Chinn / The San Francisco Chronicle / Getty Images
Paul Chinn / The San Francisco Chronicle / Getty Images
Az elmúlt években egyre több furcsa történetet hallhattunk a jutányos áron beszerezhető, otthon is elvégezhető DNS-tesztekről. Ezek Magyarországról is néhány kattintással elérhetők, már 40 eurós (nagyjából 15 ezer forintos) ártól. De mennyire megbízhatók, és főleg: mennyire biztonságosak?
  • Egy brit férfi hirtelen ötlettől vezérelve a tizenkilencedik születésnapjára kapott pénzből vett egy otthoni DNS-tesztet. Amikor kézhez kapta az eredményeket, először semmit sem értett, aztán lassacskán leesett neki, hogy nem az a férfi az apja, akit addig annak hitt, hanem az apja testvére a valódi apja. Vagyis az anyja tizenkilenc évvel korábban félrelépett a férje testvérével, és ő ebből a viszonyból született. Túl súlyos volt ez a titok ahhoz, hogy a fiatal férfi magában tartsa. A családja darabokra hullott, ő pedig egyrészt szörnyen érezte magát, amiért ilyesmit idézett elő, másrészt a lelke mélyén örült, hogy nem kell tovább hazugságban élnie.
  • Egy Andy Nabil nevű férfi szintén egy otthoni DNS-teszt elvégzése után tudta meg, hogy a biológiai apja nem az a férfi, aki felnevelte, hanem egy spermadonor. Andy, aki egykeként nőtt fel, azt is megtudta, hogy van harminc féltestvére.
  • Az amerikai Tina Ennis ötvenhét évesen döntött úgy, hogy szeretne többet megtudni a családjától évtizedekkel korábban eltávolodott nagyapjáról. Az otthoni DNS-teszt megdöbbentő eredményt hozott: Ennisnek nincs semmilyen genetikai egyezése a családtagjaival. Kiderült, hogy a nőt a születésekor összecserélték a kórházban egy másik babával.
  • Celebjeink közül Tóth Andi csináltatott néhány éve DNS-tesztet. Azt remélte, latin ősökre fog bukkanni a családfáján, de kiderült, főként fehérorosz és török felmenőkkel rendelkezik. Szomorú azért nem volt, azt nyilatkozta, örül, hogy „egy kis korcsnak” mondhatja magát.
  • De emlékezhetünk még Szegedi Csanádra is, aki az akkoriban szélsőjobbos Jobbik erősen antiszemita alelnöke volt, míg 2012-ben egy DNS-tesztből ki nem derült zsidó származása. Szegedi nem csak a Jobbikból lépett ki, de gyakorló ortodox zsidó lett belőle, majd családjával Izraelbe költözött.

Egyik kollégánk a harmincas évei közepén döntött úgy, hogy befizet egy DNS-tesztre. Azt mondja, akkoriban ez szinte divat volt, neki legalábbis sok ismerőse volt kíváncsi arra, hány százalékban vannak az ősei között vikingek vagy egyéb egzotikus népcsoportok, illetve arra, hogy milyen egészségügyi időzített bombák ketyeghetnek a szervezetükben.

Meglepően pontos eredményt kaptam, a géntérképem szerint ugyanis kétharmad részben évszázadokra visszamenően Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében éltek a felmenőim, ami tényszerűen igaz, így bízom benne, hogy a 17 százaléknyi Düsseldorf-környéki és a 4 százaléknyi közép-olaszországi származásnak is van alapja. Előbbire azóta találtam lehetséges bizonyítékokat, azt legalábbis sikerült belőnöm, hogy melyik évszázadban települhettek Magyarországra a német ősök.

Kollégánkat sokkal jobban érdekelte az DNS-teszt egészségügyi eredménye a származásánál. Azt mondja, a családjában történtek miatt úgy gondolta, két betegségtípussal kapcsolatban tartozhat kiemelt kockázati csoportba. A vizsgálat mindkét esetben megerősítette a gyanúját, és behozott egy harmadik rizikófaktort is.

„Az egyik új hír volt, a másik kettő nem nagy meglepetés. Mindhárom betegség vezető halálok Magyarországon, mindenképpen odafigyeltem volna rájuk, a vizsgálat annyit változtatott, hogy a tervezettnél korábban kezdek szűrővizsgálatokra járni.”

Azzal kapcsolatban a kollégánknak nincsenek aggályai, hogy kikkel osztotta meg a genetikai adatait. Azt mondja, ha Magyarországon is a magánszektor dominálna az egészségügyben, mint az Egyesült Államokban, talán aggódna, nehogy illetéktelenül a biztosítójához kerüljenek az adatai, így azonban nyugodt.

Az Európai Unióban hivatalosan csak származással kapcsolatos DNS-vizsgálatot lehet kérni. Amikor azonban annak megjön az eredménye, küldenek egy fájlt a géntérkép nyers adataival. Ezt később fel lehet tölteni olyan, máshol bejegyzett oldalakra, amelyeken elvégzik az egészségügyi elemzést. Mielőtt bárhová feltöltöttem az adataimat, alaposan utánanéztem az oldal megbízhatóságának, és kerültem az olyan viccesnek tűnő elemzőket, amik a fütyülési képességeket mérik, vagy azt, hogy hol helyezkedhetek el a korán kelő pacsirták és a későn fekvő baglyok spektrumán.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik