Alapos kutatást végzett az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), amely megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázatokkal járhat. Emiatt az Európai Unió betiltotta egyes a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket – idézi a portál a Telegraph információját.
A kutatások szerint a füstaromák növelik a rák kialakulásának kockázatát, ezért minden olyan termék árusítását megszüntetik, amely ilyeneket tartalmaz. Az EFSA szerint a hagyományos füstölést helyettesítő 8 fajta füstaromával kapcsolatban is komoly egészségügyi aggályok merültek fel, ami a füstölt szalonnás ízű chipseket is érinti.
A vizsgálatok a füstös ízeket létrehozó vegyi anyagok sejtkárosító hatását mutatták ki. A sejten belüli genetikai információ megváltozása növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát – hívták fel a figyelmet hozzátéve, hogy az ilyen típusú toxikusság esetében nem lehet biztonságos szintet meghatározni.