Gazdaság

Sorozatos csapások érhetik az autóipart és az akkugyártókat, már Kína is fenyegetőzik

MTI/EPA/Keystone/Cyril Zingaro
MTI/EPA/Keystone/Cyril Zingaro
Kína azzal fenyeget, hogy az Európából származó autókra vet ki büntetővámot, ha Brüsszel megdrágítja a kínai autók behozatalát – írja a vg.hu.

Peking már napokkal az európai uniós védővámok valószínűsíthető bevezetése előtt figyelmeztette Európát, hogy szerinte Brüsszel „elnyomja” a kínai cégeket, ezért lépéseket tesz érdekei védelme érdekében, ha a közösség kiveti a vámot a kínai elektromos autókra.

Azt azonban még nem lehet tudni, hogy milyen mértékű vámmal sújtanák a kínai autókat – ez napokon belül derülhet csak ki. A számok eddig tág határok között szóródnak, 15 százalékról is volt szó, szakmai szervezetek azonban

akár a 70-80 százalék körüli vámtól sem riadnának vissza.

olvasható a portálon.

Elemzések szerint szinte mindegy, hogy  mekkora lesz a vám, drasztikus intézkedések nélkül csak idő kérdése, de felfalják a kínai autók az európai gyártókat. Eközben tény, hogy az Egyesült Államokban gyakorlatilag száz százalékkal drágítják meg a behozott kínai járműveket.

Vám helyett egyeztetés

Peking vám helyett párbeszéddel kezelné a kereskedelmi súrlódásokat, és midenképpen elkerülné a vámok széles körű elterjedését – mondta  Wang Wenato kereskedelmi miniszter Spanyolországban. Hozzátette, Franciaország, Németország és az EU vezetői kijelentették korábban, mindenképpen el akarják kerülni a kereskedelmi háborút – írja a Bloomberg.

Kína optimizmusát némileg csökkenthette, hogy az EU már meg is indította a kereskedelmi vizsgálatokat Peking ellen dömping és tisztességtelen támogatások miatt az európai ipar védelmében.

Brüsszelnek június elején kell tájékoztatnia a kínai elektromosautó-exportőröket arról, hogy valóban kiveti-e a vámokat, és ha igen, akkor mekkorát. A tájékoztatás után leghamarabb egy hónappal léphet életbe a fizetési kötelezettség.

A kínai állami média egyenesen a „megtorlás” kifejezéssel számolt be az európai tervre való válaszlépés lehetőségéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik