Élő Nagyvilág

A Maldív-szigetek nem engedi be az izraeliket az országba

EYAD BABA / AFP
EYAD BABA / AFP

A gázai háború június 2-i eseményeiről itt olvashat.

Négy újabb túsz halálát jelentette be az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg hétfőn közölte, hogy a Hamász által október 7-én elrabolt izraeli túszok közül újabb négyen haltak meg a fogságban. Holttestüket az iszlamista csoport visszatartja – tették hozzá.

A halottakat Joram Mecger, Hájim Peri, Amiram Cooper és Nadav Poplev néven azonosították. Az egy kivételével idős férfiakat a Hamász által közzétett korábbi túszvideókon még élve filmeztek le.

„Sejtésünk szerint mind a négyen együtt haltak meg Khan Júnis területén hónaokkal ezelőtt, miközben a Hamász terroristái fogva tartották őket, abban az időszakban, amikor az IDF-erők Khan Júnisban tevékenykedtek” – részletezte a katonai szóvivő, aki alapos vizsgálatot ígért a halálesetek körülményeit illetően.

(Reuters)

Molotov-koktélt dobtak a bukaresti izraeli nagykövetségre

Őrizetbe vettek egy külföldi állampolgárt Bukarestben hétfőn, miután Molotov-koktélt dobott az izraeli nagykövetség elé – közölte a román rendőrség. Anyagi kár nem keletkezett, az esetnek nincs sérültje – fűzték hozzá.

A román hírszerzés azt közölte, hogy a terrorellenes szolgálat a harmincnégy éves gyanúsítottat elfogta és átadta a rendőrségnek. A férfi állítólag azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát.

Daniel MIHAILESCU / AFP A terrorelhárító erők egyik tagja őrködik Izrael romániai nagykövetségének otthont adó tömbház fedett bejáratánál Bukarestben 2024. június 3-án, nem sokkal a diplomáciai kirendeltséget ért támadás után.

Az izraeli külügyminisztérium megerősítette a „nyilvánvalóan szíriai származású” gyanúsított őrizetbe vételét. Közlésük szerint a férfi egy biztonsági ellenőrzés során vette elő, gyújtotta meg és dobta el a Molotov-koktélt.

Georgian Dragan rendőrségi szóvivő a Digi24 helyi televíziónak elmondta, hogy a gyanúsított indítékai személyesek voltak, és nem Izrael Gázai övezetben zajló háborúja motiválta őket.

Szlovéniában Orbán szövetségese késleltetné a palesztin államiság elismerését

Kedden szavazott volna a szlovén parlament a palesztin államiság elismeréséről, miután a múlt héten Norvégia mellett két európai uniós ország, Írország és Spanyolország már államként ismerte el Palesztinát. Ezzel 146-ra nőtt a palesztin államiságot elismerő ENSZ-tagállamok száma.

Az Orbán Viktor miniszterelnök szövetségeseként ismert korábbi szlovén kormányfő, Janez Jansa pártja, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) az AFP szerint most olyan indítványt nyújtott be, amelynek segítségével harminc nappal késleltethetik a parlament döntését.

Jure Makovec / AFP Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a Szlovéniát akkor miniszterelnökként vezető Janez Jansa az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón a Ljubljana melletti Brdo kongresszusi központban 2021. októberében.

A parlamentnek a következő rendes ülésén –a tervek szerint június 17-én – kell döntenie az SDS javaslatáról. Bár a javaslatot valószínűleg elutasítják, a parlament nem biztos, hogy folytatja az elismerési rendeletről szóló vitát a július 8-ra tervezett következő üléséig.

A szlovén kormánykoalíció három balközép pártja, amelyek a 90 parlamenti helyből 51-et birtokolnak, a konfliktus mielőbbi lezárása érdekében támogatja a palesztin állam elismerését.

A Hezbollah drónokból álló repülőrajt indít egy izraeli katonai negyedek felé

Drónokból álló repülőrajt indítottak az izraeli hadsereg galileai alakulatának főhadiszállása felé – közölte a libanoni Hezbollah a Reuters szerint.

A libanoni hivatalos médiában nem sokkal korábban arról jelentek meg hírek, hogy az ország déli részén egy autóra és egy motorkerékpárra mért izraeli csapások hétfőn két ember halálát okozták. A Hezbollah erről azt közölte, hogy „robbanóanyaggal megrakott drónok századát” lőtte ki az észak-izraeli hadsereg állásaira „válaszul az izraeli ellenség által ma délután Zrarijeh térségében végrehajtott merényletre”.

Az Irán által támogatott Hezbollah, amely a Hamász szövetségese, szinte napi rendszerességgel folytat határon átnyúló tűzharcot Izraellel azóta, hogy a palesztin fegyveres csoport október 7-én dél-izraelben véres támadást hajtott végre, ami háborúba torkollott a zsidó állam és a Gázai övezetet felügyelő militáns iszlamista szervezet között. Az októberi támadásban több mint 1200-an vesztették életüket, az azóta tartó izraeli hadművelet pedig valamivel több mint 36 ezer halálos áldozatot szededett csak a Gázai övezetben, amelyből legalább 7800 gyermekkorú volt.

Megkezdődtek a tárgyalások az újabb fogolycsere- és tűzszüneti javaslatról

Megkezdődtek Egyiptomban a tárgyalások a Gázai övezeti háborút érintő újabb, izraeli-amerikai fogolycsere- és tűzszüneti javaslatról – jelentették be hivatalosan hétfőn Jeruzsálemben.

Vasárnap este ülést tartott az izraeli hadikabinet, és megvitatta a javaslatot, amelynek része a Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő rafahi átkelő újbóli megnyitása is. A hadikabinet tanácskozása közben a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal előtt ismét tüntettek a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet által elhurcolt emberek hozzátartozói és az őket segítő aktivisták, sürgetve a túszok kiszabadítását.

Az új amerikai-izraelli javaslatot péntek este Washingtonban tették közzé. Ezt követően minisztériumának közlése szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon külön-külön beszélt Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel és Beni Ganz tárca nélküli miniszterrel, aki szintén tagja a hadikabinetnek.

Közben a Hamász arról tájékoztatta a tárgyalásokon közvetítő katari és egyiptomi illetékeseket: garanciát követel az Egyesült Államoktól arra, hogy Izrael valóban végrehajtja a három fázisú tűszüneti megállapodást, amennyiben megszületne róla az egyezség – jelentette az al-Ahbar című libanoni lap. A lap értesülése szerint Kairóban arra kérték a Hamászt, hogy küldöttségébe vegye be az Iszlám Dzsihád és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezetek küldötteit is, így a delegáció képviselné a Gázai övezet főbb frakcióit.

Izraeli légitámadásban többen meghaltak hétfőre virradóra a szíriai Aleppo közelében

Izraeli légitámadásban többen meghaltak hétfőre virradóra a szíriai Aleppo közelében – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség.

A jelentések szerint a város délkeleti peremét érő légicsapások „számos halálos áldozatot követeltek, és anyagi károkat is okoztak”, a károk mértékéről és az áldozatok pontos számáról azonban nem adtak tájékoztatást.

Izrael – mint általában a Szíria által a zsidó állam számlájára írt, az ország területén végrehajtott katonai akciók esetében – ezúttal sem kommentálta, hogy köze lenne a támadásokhoz – írta az MTI.

A helyi média – katonai forrásokra hivatkozva – egy héten belül másodszor számolt be az ország területén végrehajtott izraeli támadásról. A zsidó állam a jelentések szerint legutóbb – május 29-én – Szíria központi régióját, valamint Banijasz kikötővárost támadta, amelyben kőolajfinomító van. Ott egy gyermek meghalt, tízen pedig megsebesültek.

Izrael évek óta rendszeresen támadja az Iránhoz kötődő szíriai célpontokat, de a Hamász palesztin iszlamista szervezet által izraeli területen elkövetett október 7-i terrortámadás óta az ország intenzívebbé tette az ilyen jellegű támadásait.

Izrael április elsején Irán damaszkuszi nagykövetségének épületét vette célba, megölve az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnokát, valamint más katonatiszteket. Ezután nem sokkal Irán először intézett közvetlen támadást Izrael ellen, drónokkal és rakétákkal.

Tizenegy ember, köztük három gyermek halt meg izraeli légicsapásokban az éjjel

Palesztin egészségügyi tisztviselők szerint 11 ember vesztette életét az izraeli légicsapásokban hétfőre virradó éjszaka. Az áldozatok között egy nő és három gyermek is van.

A jelentések szerint a vasárnap késő este egy menekülttábort ért találat Gáza középső részén, a támaádsban négyen, köztük három gyermek halt meg. A hétfő hajnali második csapás hét embert, köztük egy nőt ölt meg a nuseirati menekülttáborban.

ASHRAF AMRA / ANADOLU / AFP

124 túsz lehet a Hamász fogságában, de közülük az izraeli hírszerzés szerint 39-en már bizonyosan nem élnek

Izraelnek mostanra sikerült azonosítania a Hamász tavaly október 7-i terrortámadásának egy olyan áldozatát, akit már aznap meggyilkoltak és egy kibuc területén hagytak – közölte hétfőn az izraeli hadsereg (IDF).

Arról a Dolev Jehudról van szó, aki képzett elsősegélynyújtó volt, és a támadáskor éppen azért ment el otthonából, Nir Óz kibucból, hogy embereket mentsen. Négy gyereket hagyott maga után, akik közül az egyik halála óta született meg. Izraelben mindvégig azt gondolták róla, hogy az iszlamista terrorszervezet fegyveresei elhurcolták magukkal a Gázai övezetbe.

Dolev Jehud húgát és az ő párját viszont valóban elhurcolta az övezetbe a Hamász, Izrael tudomása szerint még mindig életben vannak. Az újabb áldozat azonosításával a Hamász túszainak száma 124-re csökkent, de közülük az izraeli hírszerzés szerint 39-en már bizonyosan nem élnek.

Nem javasolt a Maldív Köztársaságba utaznia az izraelieknek

A Maldív-szigetek a gázai háború miatti tiltakozásul megtiltja az izraeli útlevéllel rendelkezők belépését az országba – írta a Guardian. Az izraeli külügyminisztérium azt javasolja, hogy izraeli állampolgárok ne utazzanak a Maldív-szigetekre. Az ajánlás vonatkozik a kettős állampolgársággal rendelkező izraeliekre is.

„A már az országban tartózkodó izraeli állampolgároknak javasoljuk, hogy fontolják meg az országból való távozást, mert ha valamilyen okból bajba kerülnek, nehezen tudunk segíteni” – áll a minisztérium közleményében.

Mohamed Muizzu, a Maldív-szigetek elnöke (képünkön) közölte, „a kabinet határozata tartalmazza a szükséges törvények módosítását annak érdekében, hogy megakadályozzák az izraeli útlevéllel rendelkezők belépését a Maldív-szigetekre, és egy kabinet albizottságot hoznak létre ezen erőfeszítések felügyeletére”. A politikus nemzeti adománygyűjtő akciót is bejelentett a palesztinok segítésére.

A Maldív Köztársaság egy apró iszlám állam az Indiai-óceánon. Az 1990-es évek elején feloldotta az izraeli turistákra vonatkozó korábbi tilalmat, és 2010-ben hozzálátott a zsidó állam való kapcsolatok helyreállításához. A folyamat azonban megakadt, , amikor 2012 februárjában megbuktatták az akkor elnököt, Mohamed Nasheedet.

RYAN LIM / AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik