Élő Közélet

Orbán: Az újabb győzelem kapujában állunk, a jövő héten felállítjuk a mozgósítás világrekordját

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Lánchíd pesti hídfőjétől indult, és a Margitszigetre érkezett a tizedik Békemenet. Orbán Viktor beszédében egyetlen szót sem vesztegetett az önkormányzati választásra, kizárólag arról beszélt, hogy a béke az EP-választás tétje, így azt lényegében élethalálharcnak állította be. A miniszterelnök azt mondta, ott állnak a győzelem kapujában, de a jövő héten felállítják a mozgósítás világrekordját, magyarok millióit keresik fel, mert a politikában nincs papírforma-győzelem.

Vége

Az előbb még a háborús ellenfelek lenyomásától hangos színpad mellett most egy anyuka cigánykerekezik kislányával a réten, a kivetítőn a mai békemenet képei soroznak diavetítésként, hozzá Demjén Ferenc és Bagossy Brothers szólnak a hangfalakból. Már csak páran maradtak kicsit leheveredni a fűben a hosszú menetelés után, egy középkorú társaság az előbb megkért, hogy csináljak róluk mosolygós csoportképet a No War!, és a Hajrá Magyarország feliratú tábláikkal. Végül nem okozott komoly problémát az eső, kellemesen süt a nap, úgyhogy további szép szombati napot olvasóinknak.

A Margitsziget bejárata teljesen beállt

Lassan vonuló tömegből búcsúzom olvasóinktól. A politikai tartalomtól elvonatkoztatva kicsit: szép fizikai erőpróba volt az idei Békemenet. Több mint 5 órával ezelőtt kezdtünk gyülekezni a Lánchídnál, vártunk, aztán vonultunk, sokan most pihennek még a Margitsziget gyepén, vagy valamelyik padon. A Margitsziget kijáratát lépésről lépésre érjük el, amiből következik, hogy időigényes lesz a hazajutás.

A Margitsziget bejárata teljesen beállt, a sok ezres tömeg egyelőre egy helyben áll.

„Zseniális, ahogy mindig. Ennyi”

– értékelte egy pöttyös inges középkorú úr Orbán beszédét lapunknak. Egy vele érkezett szürke öltönyös, fekete inges idős úr pedig azt mondta, ahogy várta, jó beszéd volt, tudtuk, hogy a háború és béke lesz a téma, amit átérezhetően előadott az embereknek. A legfontosabb a mostani beszéd kapcsán az a mozgósításról szóló üzenet volt, magamból kiindulva sikerült lelkesítenie az embereket a választás előtt, mielőtt, ahogyan mondták már többször, a hajrában személyesen is megkeresik a milliókat – mondta.

Orbán utolsó szavai után

a békemenetelők egyből szó szerint özönleni kezdtek ki a rétről, ahol a beszéd volt, habár még volt egy énekes-zenés blokk. A megjelentek tömött sorokban sietnek el számos irányba, miközben a műsorvezető arról tájékoztat, hogy merre induljanak azok, akiket az ország különböző pontjairól busszal hoztak.

Orbán: Csak a béke, csak a Fidesz

A békét nem lehet fegyverekkel kivívni, ennek a háborúnak nincs fegyveres megoldása – hangoztatja Orbán, aki szerint béketárgyalásokra van szükség, de ehhez meg kell nyerni a jövő vasárnapi választást, és létre kell hozni egy békepárti koalíciót Brüsszelben. Ez egészülhet ki az USA-val, ha győz Donald Trump, teszi hozzá.

Ehhez azonban június 9-én el kell menni szavazni: „csak a béke, csak a Fidesz” – zárja a beszédét a miniszterelnök.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az előbb egy nehezen mozgó idős férfi,

akit egy idős hölgy és az unokája kísér, még mindig ott tartottak a menetben, ahonnan csak távolról lehet hallani, hogy Orbán elkezdte a beszédét, de hogy mit mond, azt nem. Az úr szerint a jelek arra mutatnak, hogy többen jöttek, mint amire a szervezők számítottak, ezért érthető, hogy már lement Vidnyánszky műsora és Orbán is belekezdett, miközben nagyon sokan még messze voltak a beszédtől. Szerinte egy miniszterelnök nem teheti meg, hogy várakozzon ilyesmi miatt, kicsit így is vártak a kezdéssel, de nem tehettek mást, minthogy belekezdenek.

Orbán szerint száz éve nem volt ilyen erős Magyarország

„Vagy mi győzünk, vagy ők, harmadik út nincs, csak harmadik világháború. Mutassuk meg Soroséknak, hol lakik a magyarok Istene” – fogalmaz Orbán, aki szerint Magyarország ma erősebb, mint az elmúlt száz évben bármikor, de ennek kulcsa a béke, és mi nem fogunk másokért meghalni, ez a magyarok igazsága szerinte.

Orbán: Nem fogunk hadba lépni

Európa nem bír ki még egy háborút, ezért hozták létre az Európai Uniót – vált történelmi távlatra Orbán Viktor. A háborúban semmit nem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk, mondja, és azt első és a második világháború tapasztalataival, veszteségeivel támasztja ezt alá. „Harmadjára már nem indulunk meg Kelet felé, nem megyünk újra az orosz frontra, voltunk már ott, és nincs ott semmi keresnivalónk” – jelenti ki a kormányfő.

Életmentő Fidesz-szavazat

Csak akkor maradhat ki Magyarország a háborúból, ha miénk lesz Európa legnagyobb választási győzelme. A Fideszre leadott szavazat életet ment – állítja Orbán.

Mohos Márton / 24.hu

Meg kell húzni a vészféket

Meg kell húzni a vészféket, hogy legalább aki akar, leszállhasson a háború felé robogó európai vonatról – mondja a kormányfő, aki szerint a migrációt és a genderpropagandát már megállították, de így kell tenni a háborúval is. Aki katonákat akar küldeni, „aki pokolra kíván jutni, annak balra a második ajtó” – idéz most Tankcsapdát.

Orbán: Gólhelyzet

Óriási gólhelyzet kapujában vagyunk, ajtó-ablak, be lehet azt pöckölni, tuszkolni – idézi Hajdú B. Istvánt a miniszterelnök, továbbra is a választási esélyekről szólva. De arra figyelmeztet: a rutin öl, a megszokott győzelem elkényelmesít. Papírforma győzelem a politikában nem létezik.

A menet vége lekéste Orbán beszédét

Miközben Orbán már belekezdett a beszédébe, a tömeg vége még mindig nem ért oda, csak most sétál be a szigetre. Egy férfi dühösen méltatlankodott mellettem, hogy ha már nem várják meg az embereket, akkor miért nincs legalább végig kihangosítva, amerre jön a menet. Egy járókeretes idős úr pedig elővett egy kis rádiót, és konstatálva, hogy már nem fog odaérni, elkezdte hallgatni a szökőkútnál a beszédet.

Sokan, többségében idős emberek megálltak és mivel még nincsenek olyan közel, közvetítésen kezdték nézni/hallgatni a beszédet.

Orbán: Felállítjuk a mozgósítás világrekordját

„Úgy kell megnyernünk az EP-választást, hogy a brüsszeli bürokraták ijedtükben megnyissák előttünk a város kapuit, és sietősen távozzanak az irodáikból”, mondja Orbán. 2006 óta minden választást megnyert a Fidesz, tizenegyet zsinórban, „egész jól belejöttünk”. Mi vagyunk Európa legnagyobb békehadtestje, békefenntartó ereje – folytatja.

Orbán azt ígéri, a jövő héten felállítják a mozgósítás világrekordját, magyarok millióit keresik fel. „Itt állunk egy újabb győzelem kapujában, minden mellettünk szól” – állítja a kormányfő.

A két évvel ezelőtti győzelemről beszél a miniszterelnök

Papírtigris, akit eláztatott az első tavaszi zápor – fogalmaz a 2022-ben legyőzött ellenzékről Orbán. Üstökösnek mutatták magukat, de beleálltak a földbe. „Ha csak ráfújnánk az ellenfeleinkre, Brüsszelig repülnének” – mondja bizakodóan.

Mohos Márton / 24.hu

Orbán a színpadon

Orbán Viktor a színpadon, és mintha elérzékenyült volna a fogadtatástól, ami pedig a szokásos „Viktor!, Viktor!” volt a tömeg részéről. Előtte a pulpituson egyetlen szó: Béke. Először a kárpátaljai magyarokra kérte Isten áldását, akik kiszolgáltatottan várják a háború végét. „Nincs már a messze a nap, amikor a sorsotok jobbra fordul” – mondta. A kormányfő ezután üdvözletét küldte Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, aki „kis híján az életét adta a békéért”, és gyógyulást kívánt neki.

Kiszúrtuk a tömegben Dé:nasht

, a kormány narratíváját ironikusan magára vevő, azt kiforgató szövegeivel ismertté vált rappert is, kezében két narancssárga Fidesz-táblával. Azt mondta, hogy a Békemenet remek alkalom arra, hogy a mindenfelé eldobott dolgokat összeszedve gyűjtsön berendezést koncerthez vagy klipphez. Másrészt így remekül lehet demonstrálni, hogy békepárti az ember, családbaráti a hangulat, a menetben nagyon kedvesek voltak vele az emberek, és nagyon egyedi élmény az a tömegpszichózis is, amit az Orbán-beszédek alatt látni — mesélte, miért jött ki a Békemenetre.

Foglalkoztatja a Fidesz-szavazókat Magyar Péter

Sokszor lehetett hallani Magyar Péterről beszélgetni a vonuló tömeget, másról, Karácsonyról, Dobrevről viszont nemigen. Egy idős úr arról beszélgetett mellette vonuló ismerősével, hogy Magyar Péter igenis kimegy Brüsszelbe, és 5-6 milliót fog keresni. „Soros pedig ad még neki hármat”- tette hozzá. Ezért csinálja az egészet szerintük.

Szóváltás

– Szavazzatok csak a nőverőre, így van!

– Ti meg bátran szavazzatok a pedofíliára, hajrá!

Ez a szóváltás zajlott le egy, a meneten résztvevő negyvenes hölgy és a hídon csak áthaladó harmincas férfi között. A hölgy minden bizonnyal Magyar Péterre utalhatott, az úr pedig a kegyelmi botrányra, amibe Novák Katalin és Varga Judit is belebukott.

Elkezdődött a műsor

Mégis időben kezdünk, a műsorvezető, a Hír TV munkatársa, György-Horváth Zsuzsa a háborúról és a békéről beszél, majd elénekelték a himnuszt

A Nemzeti Színház színészei adnak műsort, gyerekekkel.

Mohos Márton / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik