Belföld

December 6-ig megépül az első mintaház

December 6-ig felépül Kolontáron az első mintaház, az erre kijelölt 4 hektáros telek közművesítése folyamatban van - mondta a Belügyminisztérium építésügyi szakértője a vörösiszapömlés által sújtott Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely képviselő-testületének pénteki együttes ülésén.

Szaló Péter közölte: a kiviteli tervek elkészültek, a telkek megosztása megtörtént, a mai összesítések szerint 23 házat építenek Kolontáron. A devecseri építkezésről szólva elmondta, hogy a kijelölt 23,5 hektáros területen a jövő év február 25-ig kell elkészülni a közművesítési munkákkal, az engedélyezést gyorsított eljárással biztosítják.
December 6-ig megépül az első mintaház 1

Hozzátette: a Veszprém megyei kisváros települési rendezési tervét is módosítani kell az új városrész kialakításához, erről december 7-én dönt a képviselő-testület. Az újjáépítés kormányrendeletben rögzített végső határideje 2011. június 30. A szakértő tájékoztatása szerint arról még nincs végleges adat, hányan döntenek új lakás építtetése mellett, de a végéhez közelít az egyeztetés. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteki összesítése szerint 36 devecseri család költözne az új lakóparkba.

A képviselő-testületek ülésén Szittáné Bilanics Erzsébet, a Belügyminisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy az érintett önkormányzatok eddig 2 milliárd forint támogatási igényt jelentettek be, amelyet az önkormányzati tulajdonban keletkezett károkra és a kötelező feladatok ellátására a kormány vis maior keretéből finanszíroznak. Hozzátette: 210 millió forint azonnali kiutalásáról már intézkedtek, a védekezési költségek 100 százalékban elszámolhatóak.

Tollár Tibor, a kormánybiztos helyettese közölte, hogy a Magyar Bútorszövetség konzorciuma 120 elemből álló bútorválasztékot kínál a károsultaknak, a kiválasztáshoz minden károsult lakberendezőt kap segítségül.
December 6-ig megépül az első mintaház 1

A kártalanítási jogosultság megállapítására nyilatkozattételre kérik a lakosságot, az ingóságok pótlásának forrását az állam a kármentő alapból előlegezi meg, illetve a háztartási szórakoztató elektronikai felszerelések beszerzéséről a karitatív szervezetekkel kötöttek megállapodást – tette hozzá.

Tollár Tibor hangsúlyozta: táblázati rendszert dolgoztak ki arra, hogy ki honnan mit kapott, ezzel később az állam a bíróságon is egyértelműen igazolhatja a kifizetéseket.

A vállalkozások állami támogatásáról szólva elmondta, hogy brüsszeli jóváhagyás nélkül nincs lehetősége Magyarországnak állami forrásból támogatni a vörösiszap-katasztrófa következtében károsult vállalkozásokat, ezért erre a Magyar Kármentő Alapból biztosítanak lehetőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik