Élő Nagyvilág

Öt izraeli katona halt meg Gázában baráti tűzben

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP
  • A Hamász feltételezett támogatóinál tartott házkutatást a rendőrség Németországban.
  • Egy izraeli tank megölte egy izraeli ejtőernyős dandár öt katonáját szerdán a dzsabalíjai menekülttáborban a Gázai övezetben zajló harcokban.

A gázai háború május 15-i eseményeiről itt olvashatnak.

Dél-Afrika intézkedéseket kért a Rafah elleni izraeli offenzíva miatt

A Dél-afrikai Köztársaság ismételten a Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) fordult és további sürgősségi intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságának csütörtöki meghallgatásán.

A hágai ENSZ-bíróság csütörtökön Dél-Afrika éveit, pénteken Izrael válaszát hallgatja meg a december óta tartó eljárás keretében.

A meghallgatáson Blinne Ní Ghrálaigh ír ügyvéd közölte: Pretoria a bíróság januári végzését követően ismét kénytelen az ICJ beavatkozását kérni, Izrael ugyanis továbbra is “gyilkolja a palesztinokat” Gázában, megsértve ezzel a bíróság utasításait.

Dél-Afrika az izraeli katonai műveletek azonnali leállítását kéri Rafahban és a Gázai övezet minden részén, annak érdekében, hogy megvédje és megakadályozza az övezet maradványainak és népének teljes megsemmisítését – jelentette ki. Az emberi szenvedéssel járó helyzet súlyossága megköveteli, hogy a bíróság utasítsa Izraelt katonai műveleteinek beszüntetésére. Semmi más nem lesz elegendő – húzta alá.

Ez lehet a bíróság utolsó esélye arra, hogy cselekedjen a gázai palesztinok túlélésének biztosítása érdekében. Ez a bíróság lehet a palesztinok túlélésének utolsó esélye

– tette hozzá beszédében az ír ügyvéd.

Tembeka Ngcukaitobi dél-afrikai ügyvéd országának érveit sorolva hangsúlyozta: Izrael nemcsak figyelmen kívül hagyja a népirtásról szóló egyezmény részes államaként rá háruló kötelezettségeket, hanem semmibe veszi a bíróságot, annak végzését és a jogállamiságot.

A Dél-Afrika kérelmében leírt népirtó cselekmények kezdettől fogva előreláthatóak voltak – hangoztatta. Izrael szándéka mindig is az volt, hogy elpusztítsa a palesztin életet, eltörölje a palesztinokat a Föld színéről. A rafahi művelet a palesztin élet teljes megsemmisítésének utolsó szakaszát jelenti – hangoztatta. Rafah nélkül nincs többé palesztin élet Gázában, nincs több palesztin identitás és nincs lehetőség az újjáépítésre, tette hozzá Ngcukaitobi.

Adila Hassim dél-afrikai ügyvéd kijelentette: a palesztinok Gázában nincsenek biztonságban, folyamatos és fokozódó népirtásnak vannak kitéve.

A jövőjük forog kockán

– mondta.

Max du Plessis dél-afrikai ügyvéd azt hangoztatta, hogy a Rafah elleni izraeli támadások elrendelése egyértelműen népirtó szándékra utal. Azzal, hogy Izrael több mint egymillió palesztint kényszerített Rafahba menekülni, majd teljes körű bombázást hajtott végre a tartomány ellen, miközben elzárta a segélyektől és éhínséget idézet elő, bizonyítja ezt a szándékot, vélte az ügyvéd.

A Dél-afrikai Köztársaság december végén annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában. Ezzel egy időben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte a harcok leállítására.

(MTI)

Öt izraeli katona halt meg Gázában baráti tűzben

Egy izraeli tank megölte egy izraeli ejtőernyős dandár öt katonáját szerdán a dzsabalíjai menekülttáborban a Gázai övezetben zajló harcokban – tudatta az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője csütörtökön.

A baráti tűzben megölt katonák több, más egységgel együtt Gázaváros északi részén helyi épületekben telepedtek le. Az IDF két harckocsija néhány tucat méterre tőlük az egyik háromszintes épület egyik ablakában fegyvercsövet vett észre, iszlamista fegyvereseknek gondolta őket és két lövedéket lőttek ki rájuk. Egy szakaszparancsnok és négy katona halt meg, heten megsebesültek, közülük hárman súlyosan. A hadsereg vizsgálatot indít az ügyben.

Csütörtök reggel vízre bocsátották azt az úszó mólót, amelyet az Egyesült Államok épített Gáza partjainál. Péntektől a móló segítségével megindul a humanitárius segélyek tengeri szállítása az övezetbe.

Izrael északi, libanoni határánál számos településen többször megszólaltak a légvédelmi szirénák csütörtök reggel is. A katari al-Dzsazíra hírtelevízió negyven rakéta kilövéséről számolt be Libanonból a Golán-fennsík és az izraeli Észak-Galilea felé. A libanoni síita Hezbollah milíciához közeli al-Majádín hírcsatorna azt jelentette, hogy Izrael Dél-Libanonban Ajta as-Saab településnél hajtott végre támadást.

JACK GUEZ / AFP

Házkutatás a Hamász németországi támogatóinál

A Hamász feltételezett támogatóinál tartott házkutatást a német rendőrség Észak-Rajna-Vesztfália tartományban csütörtökön, miután a tartomány hatóságai betiltották a gyanú szerint a terrorszervezetet támogató csoportot.

A Duisburgban tartott razziákat nem sokkal a Palästina Solidarität Duisburg nevű csoport betiltásáról szóló döntés közzététele után tartották. Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere, Herbert Reul elmondta: a döntés „a megfelelő időben született és a megfelelő üzenetet hordozza”. Hozzátette: vannak, akik a palesztinok iránti szolidaritással csupán az antiszemitizmust akarják elfedni.

A minisztérium közleménye szerint a betiltott csoport

folyamatosan gyűlöletet szított Izrael ellen, melyet a közel-keleti konfliktus egyedüli felelősének minősített (…) ezzel veszélynek teszi ki az izraelieket és a Németországban élő zsidókat.

DAVID YOUNG / DPA / AFP
Olvasói sztorik