Tudomány

Videó: az elmúlt évek legnagyobb napkitörését rögzítették

NASA / SDO
NASA / SDO

Az elmúlt 5 év legnagyobb napkitörését rögzítette a NASA május 14-én – számolt be róla a Live Science. A fler ugyanabból a napfoltcsoportból származik, amely a múlt hétvégi csodás sarki fényeket okozta.

A napkitöréseket egy négy betűből (növekvő sorrendben: B, C, M és X) skálán osztályozzák, amelyen mindegyik kategória az előzőnél tízszer erősebb kitörést jelöl. Az X mögé pedig számok is illeszthetők, hogy a még erősebb flereket is be tudják sorolni.

A mostani gigantikus, X8,7-es erősségű kitörés tehát mintegy 65-ször nagyobb volt, mint a múlt heti sarki fényeket okozó X2,2-es.

Ennek ellenére ez a fler valószínűleg nem fog geomágneses vihart, és így sarki fényeket sem kiváltani, mivel a kitörésért felelős napfolt nem a Föld irányába nézett.

A Nap a mostaninál már erősebb kitöréseket utoljára 2017 szeptemberében produkált, akkor egy X11,8-as és egy X13,3-as erősségű flert figyeltek meg, amelyek között csak néhány nap telt el. Mivel csillagunk jelenleg a legaktívabb ciklusát éli, feltételezhető, hogy a következő néhány évben még több erős napkitörésre számíthatunk.

Kapcsolódó
Egyszerre tört ki négy régió a Napon
Az eseményt a NASA egyik űreszköze dokumentálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik