Belföld

Százmilliós hiány az Operaházban

Visszaéléseket tárt fel az Operaháznál a működését és gazdálkodását átvilágító kormányzati bizottság. Megállapításaik szerint közpénzeket több esetben magán célra használtak fel, valamint az előadások költségvetése túllépte a tervezettet - írja az MR1-Kossuth Rádió honlapja.

Már korábban kiderült, hogy az Operaházban az erre az évadra meghirdetett premierek közül elmarad az Erkel-gála és Wagner operája, A bolygó hollandi is. Az Operaház jelenlegi vezetése a változtatásokat az előkészítetlenséggel és a magas költségekkel indokolta. Most kiderült: az eddigi gazdálkodást átvilágító bizottság több százmillió forintos hiányt talált az intézmény költségvetésében – mondta a bizottság elnöke, Hardy F. Gábor a rádiónak.

A bizottság szerint az előző vezetés például előkészítés és pénzügyi kontroll nélkül valósította meg a produkciókat, a beruházásoknál nem tartotta be a közbeszerzési törvényt, és nem ellenőrizte az úgynevezett VIP-bankkártyák használatát. A bizottság szerint több esetben magáncélra költötték a bankkártyán lévő közpénzt. Horváth Ádám, az Operaház miniszteri biztosa és Hardy F. Gábor percekig sorolta a szerintük szükségtelen beruházásokat és szerződéseket. Kirívónak nevezték, hogy az Operaház az Operabarát Alapítványtól 100 millió forint értékben vett igénybe szolgáltatásokat. Helytelennek nevezték a ház közbeszerzési gyakorlatát is.

A bizottság úgy találta, hogy az intézmény 2007-re, illetve 2008-ra vonatkozó költségvetési beszámolói nem voltak megbízhatóak. A vizsgálat szerint több mint 75 millió forintot jogalap nélkül fizettek ki. A személyi juttatásokat nem az engedélyezett létszámkerethez igazították – mutatott rá Hardy F. Gábor, hozzátéve, hogy a háznak jelenleg 800 munkavállalója van, a beszállítók száma pedig meghaladja az 1700-at.

Az Operaházért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát is kéri, és Skultéty László úgy látja, a büntetőjogi felelősség sem zárható ki az Operaháznál. A minisztérium a feltárt hiány miatt jövőre 820 millió forinttal növeli az intézmény állami támogatását. Vass Lajos, az Operaház előző igazgatója a jövő hétre tervezett átadás-átvételig nem kíván nyilatkozni, de a bizottság megállapításairól azt mondta a Krónikának: nevetséges vagdalkozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik