Élő Nagyvilág

Putyin vált: egy civilt nevez ki védelmi miniszternek

Lillian SUWANRUMPHA / POOL / AFP
Andrej Belouszov
Lillian SUWANRUMPHA / POOL / AFP
Andrej Belouszov

Az orosz-ukrán háborúról a vasárnapi közvetítésünket itt olvashatja el.

Az ukránok visszaszorították az orosz csapatokat Harkiv megyében

Az ukrán erők tüzérségi csapást mértek az oroszokra és visszaszorították őket Harkiv megyének az orosz határhoz közeli részében – írta hétfő délutáni harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

A közlés szerint jelenleg a határ közelében fekvő Vovcsanszk városának északi peremvidékét igyekeznek “megtisztítani”. Összecsapás kezdődött a várostól mintegy 30 kilométerre nyugatra fekvő Sztaricja településnél is. “Az ellenség teljes vesztesége 106 ember, valamint 25 fegyverzet és haditechnikai eszköz” – írta a vezérkar.

A beszámoló szerint az oroszok részleges sikereket értek el a Vovcsanszktól mintegy negyven kilométerre nyugatra fekvő Lukjanci falu környékén, de az ukrán csapatok azóta ellentámadásba lendültek. Az orosz erők a nap folyamán nyolc légicsapást hajtottak végre Vovcsanszk melletti Udi, Lipci, Hrafszke és Veszele települések ellen.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a közösségi oldalakon arról adott hírt, hogy az orosz erők nap közben a régiójában lévő Kizomisz falut vették ágyútűz alá, aminek következtében két helybeli életét vesztette.

(MTI)

Lavrov: Oroszország kész a harctéren megküzdeni a Nyugattal

Ha a nyugati országok a harctéren akarják megoldani az ukrán válságot, Moszkva készen áll erre – jelentette ki Szergej Lavrov megbízott külügyminiszter az orosz parlament felsőházának külügyi bizottságában hétfőn, a tisztségére való újrajelöléséről folytatott konzultáción. “Joguk van erre. Ha a csatatéren akarják, akkor a csatatéren lesz (a döntés)” – mondta a diplomata a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint.

Lavrov a Svájcban Oroszország részvétele nélkül tartandó ukrajnai rendezési konferenciát – amelyen szerinte Moszkvának szóló ultimátumokat fognak megfogalmazni – egy “iskolás gyerek megrovásához” hasonlította, akit akkor hívnak be a tantestület elé, amikor már döntöttek a sorsáról. “Így nem lehet senkivel sem beszélni, nemhogy velünk” – jelentette ki.

(MTI)

Az orosz költségvetés négyhavi hiánya megközelítette az éves előirányzatot

Oroszország költségvetési hiánya 1484 milliárd rubel volt az idei első négy hónapban, amely a hazai össztermék (GDP ) 0,8 százaléka, és ezzel megközelítette az idei év egészére előirányzott 1595 milliárd rubel deficitet, a GDP 0,9 százalékát – közölte a pénzügyminisztérium nem végleges adatként hétfőn.

Egy éve az első négy hónapban a hiány nagyobb volt, 3049 milliárd rubelt tett ki, a hazai össztermék 1,8 százalékának felelt meg.

Az idei első négy hónapban a költségvetés bevétele 11 ezer 684 milliárd rubelt tett ki, 50,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a kiadása pedig 21,5 százalékkal múlta felül a tavalyi első négyhavit és 13 ezer 168 milliárd rubel volt.

A költségvetés olaj- és gázbevétele 4157 milliárd rubel volt ebben az időszakban, 82,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A növekedést részben a kőolaj árának emelkedése okozta, illetve egy egyszeri ágazati adóbefizetés a negyedik negyedévről jogszabályi változás miatt.

(MTI)

Heves harcok Harkiv körül, folytatódott az orosz támadás

Oroszország legalább kilenc határmenti falut az ellenőrzése alá vont Harkivban – idézi az orosz hadsereg közleményét a skynews.com. Azt az ukrán vezérkar is elismerte, hogy az orosz erők „taktikai sikert” értek el a régióban, és 22 előretörési kísérletükből 14 még mindig folyamatban van. Ugyanakkor az ukránok azt is közölték, hogy érzékeny veszteségek érték az orosz csapatokat is: legalább 100 halottról számoltak be.

Orosz közlések szerint a támadás fő ereje Vovcsanszkra és Lipci városára irányult, ezek a települések mintegy 20 kilométerre vannak Harkivtól. Tamaz Gambarasvili, Vovcsanszk katonai közigazgatásának vezetője szerint a város továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll, miután katonái visszafordították az oroszok kisebb csoportjait.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is említést tett a hétfő éjszakai beszédében arról, hogy heves harcok dúlnak Harkiv környékén.

Putyin vált: egy civilt nevez ki védelmi miniszternek

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök – idézi az MTI az orosz parlament felsőházának közleményét.

A moszkvai védelmi tárcát eddig irányító Szergej Sojgu az orosz biztonsági tanács titkári posztjára kerülhet. Nyikolaj Patrusev, aki a tisztséget eddig betöltötte, a jövőben új megbízatást fog kapni Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint. Peszkov újságíróknak vasárnap kijelentette, hogy Putyin azért javasolta egy civil jelölését a védelmi miniszteri posztra, mert

ma a harctéren az győz, aki nyitottabb az innovációra, aki nyitottabb ezek lehető leggyorsabb alkalmazására. A védelmi minisztériumnak abszolút nyitottnak kell lennie az innovációra, minden élenjáró gondolat bevezetésére, a gazdasági versenyképesség feltételeinek megteremtésére. Valószínűleg ezért döntött az elnök Andrej Removics Belouszov kinevezése mellett

– mondta. A szóvivő rámutatott, hogy a védelmi tárca várományosa korábban sikerrel vezette az orosz gazdaságfejlesztési minisztériumot és volt az elnök gazdasági tanácsadója is. Peszkov azt mondta, Belouszov kinevezése a védelmi minisztérium élére azzal függ össze, hogy „a biztonsági blokk gazdaságát integrálni kell az ország gazdaságába.” Hozzátette: a katonai tárca költségvetése megközelíti a nyolcvanas évek szintjét, ami „nem kritikus, de (…) rendkívül fontos.”

Peszkov kijelentette, hogy Valerij Geraszimov vezérkari főnök megtartja a posztját, és úgy fogalmazott, hogy Belouszov kinevezése „semmiképpen sem változtatja meg a jelenlegi koordinátarendszert a katonai komponensben.” Sojgu a biztonsági tanács titkáraként felügyelni fogja a külfölddel folytatott hadiipari együttműködést koordináló szolgálatot (FSzVTSz), amely védelmi tárcától átkerült az elnöki hivatal alá. A szóvivő szerint emellett a volt védelmi miniszter „az elnök helyettese” lehet a hadiipari bizottságban. (MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik