Belföld

Embercsempészek, szökők napja volt

Harmincnyolc külföldi határsértőt és két embercsempészt is elfogtak a hatóságok pénteken a Bács-Kiskun megyei határszakaszon – közölte a rendőrség.

Péntek hajnalban a kelebiai határrendészek hőkamerája tiltott határátlépőket érzékelt Szerbia felől. A röviddel ezután elfogtak három afgán állampolgárt, akik közül két férfi a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság őrzött szállásán idegenrendészeti őrizetbe, míg egy fiatalkorú a kunfehértói gyermekvédelmi intézetbe került – mondta Rákosi Mihály, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Ezen a napon öt szerb állampolgár pedig jogtalanul próbálta átlépni a határt ugyanitt. Egyiküket, egy 58 éves férfit korábbi előzetes letartóztatása miatt Németország utasította ki, két másikkal szemben pedig Luxemburg rendelt el beutazási és tartózkodási tilalmat. Egy 36, valamint egy 22 éves szerb állampolgár pedig a megengedettnél hosszabb ideig tartózkodott az Európai Unió területén. Ezért valamennyiüket kiutasították hazánkból.

Éjjel, röviddel 23 óra után egy szabadnapos járőr pedig külföldiekre lett figyelmes, és értesítette a rendőröket, akik elől a hat férfi menekülni próbált, de elfogták őket, és kiderült, hogy semmilyen okmányuk nincs. Egyikük tunéziai, a többiek palesztin állampolgárnak vallották magukat.

Ezzel szinte egy időben 16 szerb és koszovói állampolgárt -5 férfit, 4 nőt és 7 gyermeket- fogtak el a hercegszántói határőrök Bácsszentgyörgy külterületén. A koszovói állampolgárok – akikre kézi hőkamerát használva bukkantak a járőrök – menekültstátusért folyamodtak.

A bácsalmási határőröknek is akadt munkájuk péntekre virradó éjjel, ugyanis 8 koszovói állampolgárt – hat gyermeket, az apát és a várandós anyát – fogtak el Csikéria belterületén. A hatóság munkatársai őket is hőkamerával észlelték a zöldhatáron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik