Belföld

Elkészült Devecserrel a katasztrófavédelem

Teljes egészében kitakarították a vörösiszappal csaknem öt hete elöntött Devecser közvetlen lakókörnyezetét, így leállhattak a katasztrófavédelem munkagépei. Eközben elindult az 96 iszapkárosult gyermek, akiket vendégül lát Lengyelország.

A kárfelszámolási munkát irányító parancsnokhelyettes, Takács Árpád ezredes tájékoztatása szerint a délelőtt folyamán 1900 köbméternyi szennyezőanyagot kellett még elszállítani az udvarokról, és déltől a kármentesítésben dolgozó katasztrófavédelmi szakemberek megkezdték az utak mosását és fertőtlenítését.

A devecseri, több hektárnyi kastélykertből egy külsős cég a következő napokban még több teherautónyi vörösiszapos földet fog elszállítani, de az már nem a katasztrófavédelem feladata.

A mezőgazdasági területeken még nem kezdődött meg a kármentesítés, több mint ezer hektárnyi területet borít az erősen lúgos tartalmú veszélyes anyag.

A parancsnokhelyettes tájékoztatása szerint a következő napoktól másfajta feladatra koncentrál és rendezkedik be a katasztrófavédelem, így a helyreállítás és az újjáépítés lesz a fő és legfontosabb feladatuk. Ennek keretében csökkentik a katasztrófa sújtotta térségbe vezényelt szakemberek létszámát is – fűzte hozzá. Devecserben csütörtökön mintegy ötszáz ember és 200 technikai eszköz dolgozott még.

Devecser 21 utcájában csaknem 300 lakóházat öntött el és tett lakhatatlanná a az ajkai zagytározóból október 4-én kizúdult sok százezer köbméternyi vörösiszap. A kármentesítésen tűzoltók, katonák, önkéntesek ezrei dolgoztak, és öt hét alatt sikerült kitakarítani a Veszprém megyei kisvárost.

Lengyelországba mennek az iszapömlésben érintett gyerekek

Két busszal indultak útnak Alsó-Sziléziába az iszapömlésben érintett családok gyermekei közül kilencvenhatan csütörtök reggel, hogy tíz felejthetetlen napot töltsenek Lengyelországban. A gyerekeket a lengyel oktatási miniszter felajánlása nyomán látják vendégül az alsó-sziléziai Stary Gieraltów és Nowy Gieraltów településeken, ahol hetven lengyel árvízkárosult gyermekkel közösen tölthetik el a szabadidejüket.

Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete indította útnak a 12-20 éves devecseri, kolontári, somlóvásárhelyi és somlószőlősi diákokat, akikről tizenhárom angolszakos pedagógus kísérő – köztük a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat balatonalmádi és nemesvámosi önkéntesei – gondoskodik.

Marekné Pintér Aranka, az Oktatási Hivatal regionális igazgatója elmondta, hogy a programok során a közös nyelv az angol lesz, ezért nyelvszakos tanárok és anyanyelvi tolmács is kíséri a diákokat. A magyar gyerekeket két, egymáshoz közeli üdülőközpontban szállásolják el, programjukat a Tratwa egyesület szervezi, amelyekben sportprogramok, művészeti foglalkozások és kirándulások szerepelnek – mondta. Marekné Pintér Aranka hozzátette: egy egész sportcentrum áll majd a gyerekek rendelkezésére uszodával, focipályákkal, mászófallal.

A fogadó lengyel egyesület a természeti katasztrófák károsultjainak megsegítésével foglalkozik, így hivatásos trénerek integrálják a lengyel és a magyar csoportot, hogy enyhítsék a katasztrófák okozta közös traumát – fogalmazott az igazgató.

Az utazás és tartózkodás költségeit a lengyel oktatási minisztérium állja, viszonzásul, amiért idén nyáron a lengyel árvíz idején a magyar miniszterelnök meghívására árvízkárosult gyerekeket láttak vendégül Zánkán. “Sokat nem tudunk adni, csak ezt a tíz napot, hogy feledtessük a katasztrófa borzalmait” – fogalmazott a lengyel nagykövet. Remélik, hogy a gyönyörű kirándulások és a gazdag programok segítenek a gyerekeknek kikapcsolódni és felejteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik