Belföld

Megelmlékezések a nemzeti gyásznapon

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeznek ma országszerte a nemzeti gyásznapon, a szovjet csapatok bevonulásának 54. évfordulóján.

Az október 23-án indult központi programsorozat utolsó napján reggel 9 órakor kezdődik a megemlékezések sora a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával és félárbocra engedésével Budapesten, a Kossuth téren.

Az Országházban 11 órakor adják át a Mindszenty Emlékérmeket, ugyanakkor kezdődik a Nagy Imre Társaság budapesti szervezetének megemlékezése Szerbia és Montenegró nagykövetsége előtt, annál az épületnél, amelyben a miniszterelnök annak idején menedékjogot kért családjával és politikustársaival.

A Honvédelmi Minisztérium az 1956-os katonahősök, valamint Maléter Pál posztumusz vezérezredes, egykori honvédelmi miniszter tiszteletére 11 órakor tart koszorúzással egybekötött megemlékezést a XXIII. kerületi Juta-dombon. Az eseményen Simicskó István, a HM parlamenti államtitkára mond beszédet.

Az utcai harcokban elesett ismeretlen hősök emlékére délután fél egykor fehér márványkeresztet állít a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, a Pofosz Hagyományőrzők és a Szécsi család a Fiumei úti temetőben. Délután 3 órakor koszorúzást tartanak a Fiumei úti nemzeti sírkertben, a rendezvényen jelen lesz Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester.

Este 6 órától a Szent István-bazilikában Berkes Kálmán vezényletével elhangzik Mozart Requiem című zeneműve. Az eseményen részt vesz Schmitt Pál köztársasági elnök.

A gyásznap rendezvényeinek zárásaként menet indul 19 óra után a Szent István-bazilikától a Kossuth térre, ahol elhelyezik az emlékezés mécseseit és őrlángra állítják a forradalom lángját.

1956. november 4-én a szovjet csapatok bevonultak Budapestre és leverték az október 23-án kirobbant forradalmat és szabadságharcot. Az országban néhány helyen elszórtan még egy hétig tartott a fegyveres ellenállás.

Nagy Imre miniszterelnök családjával és a hozzá közel álló politikai körrel november 4-én menedékjogot kért és kapott a jugoszláv nagykövetségen, de november 22-én a szovjet titkosszolgálat segítségével tőrbe csalták, és a romániai Snagovba hurcolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik