Tudomány

Így tudnak átrepülni a madarak az óceánon

Daniele Carotenuto Photography / Getty Images
Daniele Carotenuto Photography / Getty Images

A madárvilág egyes tagjai elképesztő bravúrokra képesek: kezdve attól, hogy több mint öt órán keresztül is képes egy faj szárnycsapás nélkül repülni, egészen addig, hogy van olyan állat, amely több mint 10 hónapig nem hagyja abba a repülést. A vándorlás azonban komoly igénybevételt jelent, így az IFLScience utánajárt, hogyan pihennek meg útközben a madarak.

Mint írták, egyes madarak számára a legjobb stratégia az, ha egyáltalán nem állnak meg. Egy 2021-ben készült tanulmány öt olyan fajt vizsgált, melyek nagy távolságokat repültek őszi vándorlásuk során, és megállapították, hogy a vándorsólyom és a halászsas stabil szélviszonyokra támaszkodik, amivel rengeteg energiát spórolnak meg egy hosszú út során.

Elham Nourani, a kutatás vezető szerzője szerint a jobb szélviszonyok miatt akár út közben is változtathatnak az útvonalon, amivel több száz kilométeren át tartó repüléshez szükséges erőbefektetést spórolhatnak meg.

A brit madárvédelmi intézet (RSBP) becslései szerint a madarak nagyjából 20 százaléka, vagyis 2000 olyan faj lehet, amely rendszeresen vándorol. Míg néhány egyed generációk óta használt megállóhelyeken áll meg pihenni, a korábban gondoltnál sokkal nagyobb arányban használnak hajókat pihenőhelyként a madarak.

Egy 2022-es kísérlet szerint minimum 13 faj állt meg a kutatók hajójánál vonulás közben, és átlagosan 42 percet töltöttek pihenéssel, vagy élelemszerzéssel, mielőtt újra útnak indultak. A kutatók szerint közel 4 millió madár használhatja megállóként a hajóként, a pontosabb becslésekhez azonban további kutatásokra lesz szükség.

Kapcsolódó
Akár 10 hónapig is a levegőben maradhat ez a madár
A jelenlegi adatok szerint a sarlósfecskék tartják a rekordot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik