Belföld

A keretezés kiverte a biztosítékot

Már elkészültek az első fotómontázsok, felmelegítették Švejk történetét, képkeretező és portrészolgáltató profillal bővült a TASZ, valaki pedig már a pólókészítést fontolgatja – a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kihelyezéséről szóló rendelet igencsak megosztja a netezőket.


Kormányrendelet írja elő
, hogy legalább 50×70 centis méretben szombattól ki kell függeszteni a Nemzeti Együttműködésről szóló országgyűlési politikai nyilatkozatot minden középületben, jól látható helyen. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapjáról le is tölthető a Schmitt Pál országgyűlési elnök, Hegedűs Lorántné és Tarnai Richárd jegyzők által aláírt nyilatkozat.

Ki ellene, ki mellette

A pénteki határozat óta a közösségi portálokon már gomba módra elszaporodtak a parlamenti deklaráció kifüggesztése ellen tiltakozó kezdeményezések. A támogatók számát tekintve a Facebookon eddig a „Tiltakozunk az „Orbán-bulla” és annak kötelező kifüggesztése ellen!” nevű csoport vezet 1090 fővel, míg a Švejk-történet nyomán („amennyiben Ferenc József őcsászári fensége fényképét leszarják a legyek, akkor a szerv vezetőinek gondoskodniuk kell a letisztításáról”) létrehozott „Rajzolj légyszart a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatára!” nevű csoport eddig 179 tagot számlál.

Sőt a népszerű közösségi oldalon egy olyan kezdeményezés is indult, miszerint legyen a Facebookra is kirakva 50×70 centis színes nyomatként. Eddig 140-en csatlakoztak a „Legyen a Facebookra is kifüggesztve a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata!” nevű csoporthoz. Mások pedig inkább népszavazásra vinnék a kifüggesztés-ügyét, s ennek nyomán elinddították a „Népszavazás kezdeményezése arról, hogy a középületekben ne lehessen politika” nevű csoportot, amely mostanáig 470 tagot könyvelhet el.

A „Feng shui szerint a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat blokkolja a csít” nevű csoport eddig mindössze 6 követőt számlál.

A parlamenti deklaráció kifüggesztését támogatók száma egyelőre eltörpül a tiltakozókkal szemben, például mindössze 11 tagot számlál az „Akasszuk ki a nemzeti együttműködés nyilatkozatát mindenhova!” csoport. Egyesek pedig úgy vélik, hogy az Alkotmánynak is a nyilatkozat mellett a helye.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetben pedig már megtalálta a helyét a nyilatkozat: művirágok között végezte.

Eötvös Károly Közpolitikai Intézetben már kifüggesztették

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetben már kifüggesztették

Megjelentek a montázsok

A közösségi portálon, illetve blogoldalakon nemcsak a nyilatkozat elleni tiltakozó kezdeményezések startoltak a hétvégén, hanem a photoshoppolt képek is, „javaslatokat adva” a kifüggesztés előírására (ugyanis jól látható helyen kell kirakni), valamint módjára (a kormányrendelet értelmében bekeretezve kell fellógatni.

A photoshoppolók révén többek között Darth Vader Halálcsillagján, börtöncellába, melegfelvonulás résztvevőin, sőt az indiai Taj Mahal főbejáratán is helyet kapott a politikai deklaráció.

Akár Ciccolinával is kérhetjük

A politikai nyilatkozat kifüggesztése nyomán profilt váltott a TASZ, és immár jogvédő-képkeretező brigádnak hirdeti magát a honlapján. A jogvédő szervezettől – ugyanis elindította a komplex Nyilatkozat-, Tábla-, és Portrészolgáltató Üzemágát – egyedi igényekhez szabott nyilatkozatot (folklór motívummal, cuki kisállattal, gyermekünk fotójával, Ciccolinával, stb.) lehet megrendelni.

Biznisznek sem rossz

Az fn.hu a facebookos „követőinek” a véleményére is kíváncsi volt a nyilatkozat kifüggesztésével kapcsolatban. Valaki már a pólógyártás ötletét is felvetette, míg más „fészbukolónk” szerint szerteszét kellene küldeni a nagyvilágba, hogy a nem Magyarországon élő magyarokhoz is eljusson, hogy „mindenki lássa, tapintsa, szagolja, imádhassa, illetve alázhassa tetszés szerint”. Egy további olvasónk pedig már „bizniszt” szimatolt a deklaráció terjesztéséből, „falun hímzett házi áldás mellé fogom csomagolni, és rongyosra keresem majd magam” – kommentálta.

A közösségi portálon valaki azt vetette fel, hogy a Nagy-Magyarország matricához hasonlóan előbb-utóbb „bullamatrica” is készülni fog, míg egy további „fészbukoló” úgy véli, a kormányrendelet nyomán különösen a képkeretezőknek javulnak az üzleti kilátásai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik