Belföld

Vonzó lesz a pedagógus lét?

Kevesebb teher a pályakezdőknek, csökkentett munkaidő a nyugdíj előtt álló pedagógusoknak, és akár féléves fizetett szabadság az "alkotó" tanároknak - a Magyar Nemzet információi szerint ezeket az intézkedéseket is tartalmazza majd a jelenleg kidolgozás alatt álló pedagógus-életpályamodell. A Magyar Hírlap szombati száma pedig azt írja, hogy már szeptembertől csökkennének az adminisztratív terhek.

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár azt mondta, szeptembertől már kevesebb adminisztrációs feladat nehezedik majd a pedagógusokra.

Az oktatásirányítás a jövőben nem várja el a tanároktól, hogy kéthavi munkaidejükről részletes, jogszabályok által nem előírt elszámolt készítsenek. A politikus arra is ígéretet tett, hogy minimálisra csökkentik az Oktatási Hivatal által végzett adminisztrációs és pénzügyi vizsgálatokat.

A Magyar Nemzet szombati számában arról is ír, hogy Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár szerint néhány éven belül jelentős béremelést hajtanak végre a szférában.

A lap ismerteti: jövőre léphet életbe az a pedagógus-életpályamodell, amelynek kidolgozása már elkezdődött a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban. Az új rendszer vonzóvá és kiszámíthatóvá tenné a pedagóguspályát annak érdekében, hogy a legtehetségesebb fiatalok is szívesen válasszák hivatásuknak a tanári pályát. Cél az is, hogy a pedagógusok később se hagyják el az óvodát és iskolát azért, mert a rengeteg munka ellenére fizetésükből nem, vagy csak szűkösen tudnak megélni.

Hoffmann Rózsa szerint az új kabinet támogatja majd a tanárok alkotó tevékenységét és a pedagógusok szaktudásának folyamatos fejlesztését. Például az a tanár, aki egy új tankönyv megírására vagy az iskola pedagógiai programjának átdolgozására vállalkozik, akár féléves fizetett szabadságot is kaphat annak érdekében, hogy munkáját megfelelő színvonalon végezhesse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik