Belföld

Szakfelügyelet dönthet a tanárok fizetéséről

Szeptemberben megkezdődik azoknak a szakfelügyelőknek a képzése, akikkel a külső pedagógusi és intézményi értékelő, minősítő rendszert vezeti majd be az Orbán-kormány - írta hétfői számában pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Népszava.

A lap szerint az oktatásért felelős államtitkár évek óta szorgalmazott terve szerint a pedagógusokat rendszeresen ellenőrzi majd a testület, így fizetésük mértéke – melyet a költségvetésből garantálnának –, szakmai besorolásuk és munkaviszonyuk megmaradása is ennek a szakfelügyeletnek a kezébe kerülhet.

A minősítési rendszer alapját a Népszava szerint az adja majd, hogy az értékelés alapján különbözőképp támogatná a pedagógusokat az állam. A lap azt írta, információik szerint széles bérskálát alkalmaznának, így az egyes tanári fizetések között lényegi eltérések jelentkezhetnek majd az alapján, ki mennyire képes megfelelni az oktatási kormányzat által diktált elvárásoknak.

A skála tetején az általuk legjobbnak ítélt tanárok, intézményvezetők állhatnak majd, akik a legmagasabb fizetéseket söpörhetik be – írták. Hozzátették: a nem tetsző pedagógusokat viszont először „hiányosságuk pótlására” köteleznék, aki pedig szerintük nem képes a fejlődésre, azt elbocsátanák.

A Népszava úgy tudja, a szakfelügyelet egy év alatt, 2011 szeptemberére épülhet ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik