Belföld

Nem kell bejelenteni a választási gyűléseket

A választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek, de a rend fenntartásáról a szervezőnek gondoskodnia kell – áll a rendőrség közleményében.

Sólyom László köztársasági elnök az országgyűlési képviselők választásának első magyarországi fordulóját április 11-ére, a második fordulót április 25-ére tűzte ki. A választási kampány – amely időszak alatt választási gyűlést lehet tartani – a választás kitűzésétől a szavazást megelőző nap, azaz április 10-ike 0 óráig tart.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) világhálós oldalán közzétett közlemény szerint határozottan fel kell lépni azokkal szemben, akik a választás jogszerű lebonyolítását akadályozzák, zavarják, a rendőrségnek pártpolitikától mentesen kell a tevékenységét végeznie. A rendőrség emlékeztetett arra: a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlések nyilvánosak, nem tartoznak a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá, ezért előzetes bejelentés nélkül is megtarthatóak.

A rendezvény addig minősül választási gyűlésnek, amíg azt a szervező befejezettnek nem nyilvánítja. Amennyiben a szervező a gyűlést lezárja, de a résztvevők továbbra is a helyszínen maradnak, azt már a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvénynek kell tekinteni, ami jogszerűen csak előzetes bejelentés esetén tartható – hívta fel a figyelmet a rendőrség.

Az, hogy a választási gyűléseket nem szükséges bejelenteni a rendőrségnek, nem jelenti azt, hogy a szervező mentesül a más szervek irányába teljesítendő bejelentési, illetve engedélykérési kötelezettség alól: a közterület-foglalást az területileg illetékes önkormányzattal kell egyeztetni, a rendezvény közúton történő megtartásához pedig a közút kezelőjének a hozzájárulása kell.

A gyűlés megtartását a rendőrségen célszerű jelezni, a rendőrségnek ugyanis általános törvényi kötelessége a közrend fenntartása és jogsértések megakadályozása. A választási rendezvények rendjének fenntartásában, a jogsértések megelőzésében, illetve megakadályozásában azonban csak akkor tudnak közreműködni, ha tudomásuk van az eseményről és annak biztosítására fel tudnak készülni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik