Belföld

A Fidesz szerint Orbán kampányolhat iskolákban

A Fidesz felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Legfelsőbb Bíróságnál az Országos Választási Bizottság (OVB) Orbán Viktor iskolai látogatását érintő döntése miatt.

“A Fidesz elnöke elsőszavazókkal találkozott, mert a demokrácia szempontjából rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok tisztában legyenek és éljenek alkotmányos jogaikkal. A Fidesz természetesen tiszteletben fogja tartani a Legfelsőbb Bíróság jogerős döntését, függetlenül attól, hogy egyetért-e azzal” – áll Szijjártó Péter szóvivő közleményében.

Az Országos Választási Bizottság csütörtök esti határozata szerint jogsértő volt, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök egy zuglói zeneiskolában kampányolt kedden.

Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke fordult kifogással az OVB-hez, mert álláspontja szerint Orbán Viktor március 23-án a zuglói Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában való megjelenésével és beszédével megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét.

A beadványozó szerint Orbán Viktor szavazásra buzdította a diákokat és a tanárokat, továbbá népszerűsítette pártját; rámutatott arra, hogy a közoktatásról szóló törvény szerint a “nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet (…) párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható”.

Az OVB tagjai arról folytattak vitát, megállapítható-e, hogy Orbán Viktor diákok előtt kampányolt, vagy sem. Végül a rendezvényről írt tudósítások alapján azt látták bizonyítottnak, hogy Orbán Viktor a tanulók előtt beszélt. Az OVB határozatában megállapította a jogszabálysértést és a Fidesz elnökét a további jogsértéstől eltiltotta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik