Belföld

Zöld utat adott az Alkotmánybíróság egy népszavazási kezdeményezésnek

Mohos Márton / 24.hu
Karsai Dániel sajtótájékoztatója ügyvédi irodájában 2023. október 25-én.
Mohos Márton / 24.hu
Karsai Dániel sajtótájékoztatója ügyvédi irodájában 2023. október 25-én.

Az Alkotmánybíróság elutasította azt az alkotmányjogi panaszt, amely egy népszavazási kezdeményezésnek helyt adó bírósági döntés megsemmisítése érdekében nyújtottak be. Ezzel elhárult az utolsó jogi akadály a kötelező kamarai hozzájárulással kapcsolatos népszavazás előtt.

A népszavazásra bocsátott kérdés ez lenne:

Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?

Jelenleg ugyanis minden vállalkozásnak kötelező minden évben ötezer forintot fizetnie a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, akár tagja, akár nem.

Minderre Karsai Dániel alkotmányjogász hívta fel a figyelmet, aki szerint a taláros testület 2008 óta először engedett át egy országos népszavazási kérdést. – Jövőre lesz népszavazás. Pontosabban, legalább a népszavazás megtartásához szükséges aláírásgyűjtésbe bele lehet vágni – írta Karsai Dániel, aki abban bízik, hogy ha az a gazdasági kamarának fizetendő kamarai hozzájárulásról szóló kérdés átment az összes bírósági és egyéb alkotmányos szűrőn, akkor az ő élet végi döntésekkel kapcsolatos kérdéseik is át fognak jutni.

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai reagált Orbán Viktor miniszterelnök vele kapcsolatos nyilatkozatára, amelyben a kormányfő arról beszélt, hogy ha megengedi, imádkoznak is Karsaiért.

Orbán Viktor velem kapcsolatos nyilatkozatát spirituális szempontból is nagyra értékeltem. Abban ugyanis Orbán úr felajánlotta, hogy imádkozik értem, ha megengedem. Az Alaptörvény VII. cikkében foglalt vallásszabadsághoz való jogban szerintem benne van az imádsághoz való jog. Minthogy ez pozitív cselekedet, így mások jogait biztosan nem sérti, így beleegyezéshez sem kötött. Én azonban ezennel és visszavonhatatlanul kijelentem, hogy mindenki engem támogató imádságát, így Orbán úrét is a legnagyobb örömmel veszem. Elkél a segítség. Halkan azért megjegyzem, Magyarország Kormányának és vezetőjének az imánál konkrétabb eszközeik is lennének nekem segíteni. Imádkozom azért, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel

– írta Karsai Dániel.

Kapcsolódó
Karsai Dániel: Ez tényleg egy halálvalóságshow, és rajtam is múlik, hogy ne legyen belőle trash reality
A halálos betegséggel küzdő alkotmányjogásszal ezúttal nem a jogi harc részleteiről beszélgettünk, hanem a nyilvánosság előtt zajló események hátteréről – karácsonyról, Fulham-borzról, nevetésről és pénzről, és még azt is elárulta, hogyan képzeli el a temetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik