Belföld

14 településen indul el a konyhai zöldhulladék házhoz menő gyűjtése januárban

Kilito Chan / Getty Images
Kilito Chan / Getty Images

Fokozatosan vezeti be a MOHU a házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtést – közölte a cég hétfőn. A közlemény szerint a MOHU 188 ezer darab 5 literes gyűjtőedényt és 14 524 darab 120 literes kukát biztosít a megfelelő elkülönített gyűjtés érdekében, a házhoz menő gyűjtés 2024-ben 460 ezer embert érint majd.

A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes is. Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni, a meghatározott napokon.

A cég januártól első körben

  • Budapest
  • Miskolc
  • Debrecen
  • Székesfehérvár
  • Szolnok
  • Kecskemét
  • Cegléd
  • Zalaegerszeg
  • Békéscsaba
  • Nagykanizsa
  • Tatabánya
  • Kaposvár
  • Gyula
  • Békés

társasházi övezeteiben indítja el a szolgáltatást.

A konyhai zöld-és élelmiszer-hulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is.

Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papír-zsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is. 

Az új rendszert az európai uniós előírásokkal összhangban vezetik be, ugyanis ennek értelmében 2024-től kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése. 2035-ig a települési hulladék közel kétharmadát újra fel kell dolgozni, ami nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül. Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően – a fennmaradó, nagyobb rész lerakókba vagy égetőkbe kerül. A hazai települési hulladéknak 17-29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonnát tesz ki.

A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra, így járulva  hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, hiszen megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul – magas tápanyagtartalma miatt – kiváló komposzt anyagot képez a mezőgazdaság számára.

Hozzátették: nemzetközi tapasztalatok alapján a begyűjtött élelmiszer-hulladék mennyisége és minősége a házhoz menő rendszerrel növelhető leginkább. Így jelentősen csökkenthető a hulladéklerakók üvegházhatású gáz-kibocsátása, javítható a talaj minősége, valamint fokozható az általános hulladékkezelési rendszer működési hatékonysága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik