Belföld

Kik kapják a bársonyszékeket?

Egyre jobban körvonalazódik a leendő Fidesz-kormány minisztériumi struktúrája. Az fn.hu információi szerint csúcsminisztériumok lesznek: a humánpolitikai tárcát a SOTE volt rektora vezeti majd, több miniszteri és államtitkári posztot eddig a Fidesz élvonalában nem politizáló politikusok, szakértők kapnak majd. Az oktatást és a szociális ügyeket pedig a KDNP felügyeli.

Az fn.hu fideszes forrásai megerősítették azokat a lapinformációkat, amelyek szerint a választások után megalakuló Orbán-kormány csúcsminisztériumokat hozna létre. Úgy tudjuk, több forgatókönyvet is megvitattak a párton belül, ám Orbán Viktor végül a csúcsminisztériumi szisztéma mellett döntött. Forrásaink szerint azért, mert így tudja alapjaiban átalakítani az eddigi minisztériumi struktúrát, ráadásul a pártelnök mindig is pártolta a centralizáló megoldásokat.

Az eddig kiszivárgott hírek szerint 8-9 csúcsminisztérium lenne, egy Navracsics Tibor vezette, erős kancelláriaminisztériummal. Megmaradna a pénzügyi, gazdasági és honvédelmi tárca. Ezeket Varga Mihály, Matolcsy György, illetve Lázár János vezetné. Emellett egy infrastrukturális minisztérium fogná össze az uniós projekteket valamint az állami vagyon működtetését, és egy miniszter felügyelné az agrár és vidékfejlesztési feladatokat.

Ahogy a pártelnök maga is többször kifejtette, visszaállítanák a Belügyminisztériumot, amelynek vezetésére Pintér Sándort tartják a legesélyesebbnek. Megmaradna az önálló Külügyminisztérium is, Martonyi János vezetésével. Az fn.hu úgy értesült, hogy a tárcán belül két államtitkár lenne: az egykori politikai államtitkári tisztségnek megfelelő feladatokat Németh Zsolt, míg a közigazgatási oldalt Bába Iván látná el.

Lapunk úgy értesült, hogy a humánpolitikai csúcstárcát Réthelyi Miklós, a SOTE volt rektora vezeti majd. A minisztérium négy területet foglalna magában: az egészségügyet, Szócska Miklós vezetésével, a kulturális ügyeket, Szőcs Géza költő irányításával, míg a szociális, népjóléti területet és az oktatási ügyeket a kereszténydemokrata Soltész Miklós, illetve Hoffmann Rózsa látná el. A csúcsminisztériumokat miniszterek vezetnék, az egyes – eddig különálló tárcákat jelentő – területeket pedig erős államtitkárok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik