Belföld

Négypárti levelet fog kapni Orbánt Viktor

Közös levélben szólítja fel a listavezetők vitáján való részvételre Orbán Viktort, a Fidesz elnökét az a négy párt, amelyik képviseltette magát a vita részleteinek megvitatására összehívott pénteki egyeztetésen.

A Lehet Más a Politika (LMP) által kezdeményezett egyeztetésen – amelyen a Fidesz és a Civil Mozgalom nem képviseltette magát – az áprilisi választásra országos listát állított erők közül az MSZP, az MDF, a Jobbik és az LMP delegáltjai állapodtak meg erről.

A szocialisták szóvivője, Budai Bernadett azt mondta, ha a Fidesz a pártok vezető politikusainak vitáján sem vesz részt, akkor annak az MSZP sem látja értelmét. Szabó Gábor a Jobbik kampányfőnöke és Karácsony Gergely, az LMP sajtófőnöke úgy látja, hogy ha ez a két párt távol marad, akkor feleslegessé válik a vita. Somogyi Zoltán, az MDF kampányfőnöke azt közölte: pártjuk miniszterelnök-jelöltje, Bokros Lajos bárkivel hajlandó vitába szállni.

Végül a jelenlevők abban egyeztek meg, hogy egy közös levelet küldenek Orbán Viktornak, amelyben felszólítják a Fidesz elnökét, hogy álljon ki a vitára.

“Felhívjuk az MSZP, a Jobbik, az LMP és az MDF figyelmét arra, hogy a magyar emberek a választás első fordulójában el fogják dönteni, hogy melyik az a két erő, ki az a két jelölt, akiknek a legnagyobb esélyük lesz programjuk megvalósítására. Az MSZP-Jobbik-LMP-MDF-kezdeményezésről mindaddig nem időszerű beszélni” – reagált a kezdeményezésre Szijjártó Péter,
a Fidesz szóvivője.

Az egyeztetés egyébként némi késéssel indult, mert a jelenlévők a távolmaradók képviselőire vártak. A Fidesz operatív igazgatója, Nyitrai Zsolt kevéssel a kezdés előtt egy társasággal még ott ült az egyeztetésnek helyet adó belvárosi kávéházban, de a tárgyalás kezdetére már távozott. A résztvevők közül – elmondásuk szerint – később többen is próbálták hívni őt a mobiltelefonján, de nem sikerült elérniük. Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke az MTI-nek ezzel kapcsolatban azt mondta: Nyitrai Zsolt a rendezvénytől függetlenül tartózkodott az egyeztetésnek helyet adó kávéházban, ahol éppen reggelizett.

Így végül az egyeztetésen a szocialisták szóvivője, Budai Bernadett, az LMP, az MDF és a Jobbik kampányfőnökei, Karácsony Gergely, Somogyi Zoltán és Szabó Gábor vettek részt.

Somogyi Zoltán, az MDF kampányfőnöke a megbeszélés legelején kijelentette, az az álláspontjuk, hogy a választási viták 20 éves hagyományát nem szabad megszakítani. Hozzátette, hogy egy “csonka vitában” is partnerek, ha arra nem megy el minden párt. Leszögezte azt is, hogy miniszterelnök-jelöltjük, Bokros Lajos bárkivel hajlandó vitázni.

Később a párt közleményben erősítette meg, hogy Bokros Lajos továbbra is ragaszkodik a programvitához, ha elmegy arra a Fidesz, ha nem. “Bokros Lajos a Fidesz-függő pártokkal szemben most is azt mondja: Csak az ország!” – áll a kommünikében.

Budai Bernadett viszont azt szögezte le, mindenképpen szeretnék, ha a Fidesz részt venne a vitán, különben nem látják annak értelmét. Mint mondta, ha azon Orbán Viktor jelen lesz, akkor Mesterházy Attila, a szocialisták kormányfőjelöltje is elmegy.

Karácsony Gergely szerint viszont “vicces” lenne, ha úgy beszélgetnének az ország sorsáról, ha az eddigi helyzetért leginkább felelős két nagypárt nem lenne ott.

Szabó Gábor azt mondta, azt tartanák a legüdvözítőbbnek, ha mind a hat listaállító vitatkozhatna, a legnagyobb nyilvánosság előtt. Hozzátette, hogy a Jobbik akkor is elképzelhetőnek tartják a vitát, ha nem megy el minden listaállító párt vezetője, de egy “bohózatba” nem akarnak belemenni, ahol csak két, vagy három párt vitázik egymással.

Ezt követően többen is arról győzködték Budai Bernadettet, hogy az MSZP akkor is jelenjen meg, ha a Fidesz távolmarad. Olyan érv is elhangzott, hogy a Fidesz részére is bekészítenek egy széket, amelyet üresen hagynak a vitában.

Budai Bernadett úgy értékelte, hogy a Fidesz tart a vitától, mert azzal választókat veszíthet, de saját korábbi álláspontján nem változtatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik