Belföld

Tölgyessy: eredményes volt a Fidesz szőnyegbombázása

Az történt, ami várható volt: a körzetek kétharmadában eldőlt a választás, és gyakorlatilag nincs már országos kampány - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Mostanra ötvenhét helyi kampány folyik, nem csoda, ha a közvélemény figyelme már a leendő kormány összetételére és kezdő lépései felé fordul.

Az történt, ami várható volt: eldőlt a választás a körzetek kétharmadában, és nincs már országos kampány – mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Visszalépések nincsenek, mert nincs hová és miért, így lényegében ötvenhét helyi kampány folyik, nem csoda, ha a közvélemény figyelme már a leendő kormány összetételére és kezdő lépései felé fordul.

A Fidesz számára éppen ezért a legnagyobb probléma most az, hogy tudja még egyszer rávenni híveit az egyértelmű és végleges győzelem érdekében a szavazásra, míg a többiek, amelyek közös érdeke lenne, hogy ne legyen meg a kormánytöbbség kétharmada, azon dolgoznak, hogy erőteljes országos kampány híján, mi módon tudják jelöltjeik támogatására bírni a helyi közönséget.

Tölgyessy Péter úgy számol, egyetlen hely van, ahol igazán szoros lehet a verseny, a Szanyi Tibor-féle angyalföldi körzetben, az összes többi helyen nagyon nehéz lesz az MSZP-nek, a Jobbiknak vagy a Lehet Más a Politikának fordítania.

A voks népszavazás volt az elmúlt nyolc év ellen

Az eredményekből egyértelműen látszik, hogy a mostani voksolás szabályos népszavazás volt az elmúlt nyolc év ellen – mondta az alkotmányjogász. Az ország jelentős része, még a baloldali szavazók közül is sokan el tudják képzelni a kétharmadot, mert úgy gondolják, hogy a bajokat inkább megoldó kormány lesz.

A magyarok nagyobbik felének a demokrácia fennálló rendszere korrupciót, hozzá nem értést, gazdasági megszorításokat jelent, a választók többsége ezért a létező rendszert nem megvédeni akarja, hanem annak bajaitól szeretne szabadulni, a jó kormányzásban reménykedik, ám a szükséges változások túlnyomó többségének elindításához elég az egyszerű többség is, a kétharmad alapvetően a hatalmi szerkezet, a hatalmi viszonyok, a hatalmi intézmények átalakításához szükséges – hívja fel a figyelmet Tölgyessy.

Egyre több látszik az új hatalom terveiből

A lehetséges kormánylistákkal volt tele az elmúlt héten a sajtó, és mind világosabbak a Fidesz-többség indítócsomagjának témái. Valószínűleg nem lesz társadalmi modellváltást ígérő nagyszabású kezdés, inkább szimbolikus döntésekkel indít az új hatalom.

Eltörli a Bajnai-kormány még életbe nem lépett gyed-gyes korlátozó döntéseit, szigorítja a büntető törvénykönyvet, ismeretlen tartalommal felére kurtítja a parlamenti és önkormányzati képviselők számát, és nem tudni, ezzel mennyire írja át számára előnyösen a választási rendszert.

Valószínűleg megkönnyíti a határon túli magyarok magyar állampolgársághoz jutását is, bár ebben óvatosságra szoríthatja a kormányt, hogy jövőre hazánk lesz az unió elnöke, ha pedig a kormányzást egy nyugatról követhetetlen perpatvarral kezdi szomszédaival, könnyen keserűvé teheti elnöksége fél esztendejét.

A kiszivárgott kormánylista arra is utal, hogy a leendő miniszterelnök a rá váró nehéz feladat láttán szorosra zárja majd a sorokat, nem kíván személyi gesztusokkal a nemzet újraegyesítésébe kezdeni, és még a Fideszen belül sem köt újabb egyezségeket, inkább a sokszorosan bizonyított személyes lojalitás alapján alakítja meg kormányát, ami egyelőre nem az újítási elképzelések, a lényegileg megváltozó körülményekhez való fantáziadús igazodás tervét mutatja – mondta Tölgyessy Péter a 180 percben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik