Belföld

A Fidesz-felvétel miatt vizsgálat indul

Szúrópróbaszerűen ellenőrzi az országos listát állító pártok adatbázisát az adatvédelmi ombudsman hivatala. Mindezt azután rendelte el Jóri András, hogy szerdán nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen a Fidesz pártigazgatója arról beszél, hogy részletes adataik vannak a választókról.

„Név szerint ismertünk minden olyan embert, aki elment szavazni, és nem Páva Zsoltra szavazott. Tehát név szerint. Tehát meg tudom mondani azt a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmennek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatják.” Többek között ez is hallható azon a hangfelvételen, amely szerdán került fel az internetre.

Kubatov Gábor pártigazgató ezzel a kijelentésével azt próbálta bizonygatni, hogy mire jó egy országosan kiépített adatbázis.

Az MSZP néhány órával a felvétel publikálása után nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Kubatov Gábor kijelentései miatt a rendőrségen és ügyészségen feljelentést tesz, valamint az Országos Választási Bizottsághoz és az adatvédelmi biztoshoz fordul.

Lendvai Ildikó szerint szükség van demokratikus önvédelemre, mert az emberek szabadságáról van szó. Úgy tudjuk, hogy a feljelentéseket csütörtök délelőtt még nem küldte el az MSZP.

Mindenkit vizsgálnak

Ennek ellenére adatvédelmi biztos közleményben tudatta, hogy hivatalból vizsgálatot indított a pártok által vezetett nyilvántartások felmérésére és azok jogszerűségének ellenőrzésére. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben az is olvasható, hogy a kampány lezárultát követően az adatvédelmi biztos a januárban tett ajánlásaival (kopogtatócédulás rendszer felülvizsgálata, kampánycélú adatvásárlás esetén a letiltási jog biztosítása) a jogalkotóhoz fordul.

Az ellenőrzésről a hivatal egyelőre nem árult el részleteket, de az fn.hu úgy tudja, hogy a biztos emberei naponta két pártot vizsgálnak. A szúrópróbaszerű ellenőrzés a következő hetekben zajlik majd, és azokat a pártokat érinti, amelyek országos listát tudtak állítani.

A Fidesz szerdán a felvétel kapcsán azt közölte, hogy a párt az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat. Szijjártó Péter szerint az egyre nagyobb bajban lévő MSZP és Jobbik közös kétségbeesett kísérletet tett a Fidesz lejáratására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik