Belföld

A rendőrség vizsgálhatja Kubatov kijelentéseit

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az MSZP a rendőrségen és az ügyészségen, miután nyilvánosságra került egy olyan hangfelvétel, amelyen Kubatov Gábor fideszes politikus arról beszélt, hogy név szerint tudják, ki fideszes és ki nem fideszes választó. Az adatvédelmi biztos közben hivatalból elrendelte, hogy az iroda munkatársai nézzék át valamennyi országos listát állító párt adatbázisát.

Puch László írta alá azt a feljelentést, amelyet a szocialisták délelőtt küldtek el a Központi Nyomozó Főügyészségnek és az Országos Rendőr-főkapitányságnak. A levélben konkrét személy neve nem szerepel. A feljelentést ismeretlen tettes ellen tették választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adatokkal való visszaélés miatt.

Kubatov Gábor kijelentései miatt az adatvédelmi biztos is lépett. Jóri András hivatala közleményben tudatta, hogy vizsgálatot indítottak a pártok által vezetett nyilvántartások felmérésére és azok jogszerűségének ellenőrzésére.

A hivatal nem árult el részleteket, de az fn.hu úgy tudja, hogy a biztos emberei naponta két pártot vizsgálnak majd. A szúrópróbaszerű ellenőrzés a következő hetekben zajlik, és azokat a pártokat érinti, amelyek országos listát tudtak állítani.

Egymásnak ugrottak a pártok

Vona Gábor az őszödi beszédhez hasonlította a Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató előadásáról szerdán nyilvánosságra került hangfelvételt. A Jobbik elnöke a Gyorskocsi utcai BRFK-épület előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Kubatov Gábor “szárszói beszédében” a politikával foglalkozók által régóta sejtett törvénysértő adatgyűjtésekről ad cáfolhatatlan bizonyítékokat.

Vona Gábor a Fidesz-vezetés felelősségének hangsúlyozása mellett azt mondta, hogy az MSZP megnyilatkozásait is képmutatónak tartja, hiszen szerinte a nyolc éve kormányon lévő szocialistáknak a Fideszéhez hasonló, vagy akár még részletesebb adatbázisa lehet a magyar társadalomról.

A Societas - Új Mozgalom demonstrál a Fidesz kampányzáró rendezvényének helyszínén

A Societas – Új Mozgalom demonstrál a Fidesz kampányzáró rendezvényének helyszínén

Kovács László volt uniós biztos szerint az MSZP “joggal igényli”, hogy a köztársasági elnök szólaljon meg, és mondjon néhány iránymutató mondatot. A szocialista politikus ezt azzal indokolta, hogy Sólyom László sokszor hangoztatja elkötelezettségét a demokrácia, a demokratikus értékrend, a jogállamiság és az erkölcs iránt. Kovács László drámai fejleménynek nevezte a Fidesz pártigazgatója által elmondottakat, ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem teljesen meglepő a Fidesz demokráciafelfogását figyelembe véve.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, ha hiteles és valóságos a Fidesz pártigazgatójának “önfeljelentő vallomása”, akkor az egy bűncselekmény beismerése, és azt jelenti, hogy a Fidesz új parlamenti pozíciója “ocsmány bűnben fog megszületni”

A Fidesz ma újra megismételte azt, amit már tegnap. E szerint a párt az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat.

Szijjártó Péter szerint a Gyurcsány-Lendvai-Vona közös lejárató akció során régi hazugságokat vettek újra elő – teszi hozzá a szóvivő.

Kampánytitkok a neten

Az interneten szerdán jelentek meg hírek arról, hogy egy, az internetre felkerült titkos hangfelvételen “állítólag” Kubatov Gábor pártigazgató tart előadást a Fidesz kampánymódszereiről, többek között arról, hogy a 2009-es pécsi időközi választásokon ismerték a 38 ezer Fidesz-szavazó nevét, korát, telefonszámát, mobilszámát, e-mail címét, és még azt is, milyen erős támogatói a Fidesznek.

A hangfelvételen hallható, ahogy a megszólaló a pécsi választásra utalva azt mondta: “Tehát azt állítom, hogy név szerint ismertünk minden olyan embert, aki elment szavazni, és nem Páva Zsoltra szavazott. Tehát név szerint. Tehát meg tudom mondani azt a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmennek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatják.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik