Belföld

Tölgyessy: Orbánra nehéz döntések várnak

A Fidesz kezében ott a társadalmi modellváltás lehetősége, az MSZP kudarca végre a baloldal teljes megújulását hozhatja, a Jobbik pedig súlyos válaszok kimondására kényszerít - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Furcsa kampány a mostani, a pártok már nem is igen hazudnak nekünk, hanem szinte konkrétumok nélkül igyekeznek elhitetni, hogy egyedül ők a megváltás egyedüli letéteményesei – mondta Tölgyessy Péter a 180 percben. A kormányváltás kérdése ugyan már eldőlt, mégis az egyik legizgalmasabb választások előtt állunk, az pedig, hogy mekkora lesz a változási, jobbítási kényszer a hazai politikában, még döntően a szavazók kezében van.

A pártok elbeszélnek egymás mellett – vélte. Egészen kivételes az elmúlt hetek politikai eseménytelensége, a választási kampányban a botránysorozatokon, leleplezéseken kívül alig történik valami érdemi, pedig, lehet, egy történelmi korszakot lezáró választások előtt állunk.

A Fidesz győzelmének mostanra kizárólag az aránya kérdéses, a többiek kihullásával pedig Orbán Viktor maradt az egyetlen kormányképesnek látszó politikus. Orbánra miniszterelnökként nagyon nehéz döntések várnak, minden korábbinál lehetetlenebb feltételek között kezdheti kormányzását, és döntően nem azért, mert még nem ismert a reá váró feladat nagysága, annak lényege ugyanis régóta világos: a várakozásokat kielégítő kormányzás okos társadalmi modellváltást feltételez, egy új magyar megoldást igényel, ami áldozatokkal jár.

De míg 1998-ben a rendszerváltás utáni magyar gazdaság legjobb időszaka következett, most egy elfáradt országban az egyik legnehezebb érkezik, miközben a Fidesz nemigen oldott meg bármit is a két választási vereségét előidéző bajaiból, inkább a baloldal omlott össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik