Belföld

OVB: az ombudsman túllépte hatáskörét

A választási bizottság több tagja élesen bírálta az adatvédelmi biztos hétfői megállapításait, amelyeket a választási eredmények késedelmes közlése miatt tett.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtökön úgy döntött, közleményt ad ki az adatvédelmi biztosnak a választási tájékoztatási rendszerrel kapcsolatban tett megállapításairól. Az OVB tagjai megalapozatlannak tartják a biztos megállapításait, azokat többen élesen bírálták.

Az OVB azért ad ki közleményt, mert Jóri András – hétfőn küldött közleményében – bírálta a választási szerveket amiatt, hogy az első fordulós választási (tájékoztatási) részeredményeket késedelmesen tette közzé. A biztos akkor egyebek mellett azt írta: “sérült a választási eljárás nyilvánosságának alapelve és a választás eredménye gyors, hiteles megállapításának elve”.
Jóri András ezért felhívta az OVB és az Országos Választási Iroda (OVI) figyelmét, hogy “az információs rendszer működtetése során a jövőben legyenek figyelemmel a közérdekű adatok nyilvánosságának, valamint a választási eljárás nyilvánosságot, és az eredmény pontos és hiteles megállapítását előíró alapelveire”.

Az OVB csütörtökön tárgyalta az adatvédelmi biztos levelét. Szinte valamennyi tagja élesen bírálta az adatvédelmi biztos megállapításait, és többen azt javasolták: utasítsák azokat vissza.

Halmai Gábor elnökhelyettes szerint Jóri András túllépte hatáskörét, és az “elemi információk hiányában” foglalt állást. Úgy fogalmazott: “aki ilyen mértékben elferdítve a tényeket, jogi alapok nélkül vádaskodik, azt nem tudom másként értékelni, mint hogy politizál”.

Halmaihoz hasonlóan éles kritikát fogalmazott meg Litresits András (MSZP) és Szoboszlai György is. Előbbi “csúsztatásokról és pontatlanságokról”, míg utóbbi “színvonaltalan, helyenként dilettáns” írásról beszélt Jóri András levelére utalva.

Míg Hunyadi Gábor (Jobbik) egy “keményebb hangvételű” válasz megfogalmazására tett javaslatot, Sasvári Róbert (Fidesz) egy udvariasabb levelet ajánlott.

A közlemény meghozataláról ugyan döntöttek, ám annak pontos szövegét este hét óráig nem fogadta el az OVB.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik