Belföld

Senki sem szavazott többször

Átvizsgálták a közel tizenegyezer szavazókör jegyzőkönyvi eredményeit.

Az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában kétszer vagy többször senki nem szavazott a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) által elvégzett vizsgálat szerint – közölte a hivatal munkatársa csütörtökön az Országos Választási Bizottsággal (OVB).

A jogszabály szerint a választás informatikai rendszerét a KEK KH működteti. Az informatikai rendszert kell alkalmazni többi között a névjegyzékbe többször vagy jogosulatlanul felvettek adatainak ellenőrzéséhez.

Vadászi Tiborné főosztályvezető tájékoztatta az OVB-t arról, hogy a hivatal elvégezte a 10 926 szavazóköri jegyzőkönyv ellenőrzését, és megállapították, hogy az első fordulóban kétszer vagy többször szavazás nem történt.
A KEK KH egy esetben állapított meg jogtalan szavazást: egy XX. kerületi lakos igazolást kért a XVIII. kerületbe, ezt kézhez kapta, ám időközben elvesztette választójogát. A választó az igazolása birtokában azonban elment szavazni, és ugyan szerepelt a segédlistán, mint olyan, aki nem szavazhat igazolással sem, de ezt a jelzést sem a jegyzőkönyvvezető, sem a szavazatszámláló bizottság nem vette figyelembe, azaz eljárási szabályt sértettek, amikor engedték voksolni a választót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik