Belföld

Mesterházy felhívta Orbánt

Telefonon gratulált Orbán Viktornak Mesterházy Attila, és megkérte: ne listakészítésre használja a hatalmát, hanem Magyarország felvirágoztatására.

Az itthoni és a határon túli magyaroknak is megköszönte Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, hogy elmentek szavazni. Külön köszönte a saját választóinak a bátorságot, hogy mertek az MSZP-re szavazni.

Telefonon gratulált Orbán Viktornak, és megkérte: ne listakészítésre használja a hatalmát, hanem Magyarország felvirágoztatására. Az MSZP lesz a második legnagyobb erő – jelentette ki Mesterházy. Jelezte, hogy miniszterelnök-jelölti vitára várja a Fidesz elnökét.

A második forduló az ellenzékről szól majd. Demokratikus kontroll kell, és április 25-én dől majd el, hogy mekkora lesz ez az ellenzék – közölte az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Mesterházy meg van győződve arról, hogy pártja tud fordítani a mostani eredményeken, és sok helyen az első helyre kerülhet az MSZP a második forduló után. “Értékelni kell az elmúlt 4-8-20 évet, és új, magyar, demokratikus ellenzéket kell építeni” – zárta a beszédét. Az fn.hu helyszíni tudósítója szerint ezzel véget is ért a rendezvény.

Veszített az MSZP

A Magyar Szocialista Párt közel 20 százalékot szerzett, Lendvai Ildikó pártelnök a 99 százalékos feldolgozottság után beismerte a vereségét. Nagy volt a csend az eredményhirdetés alatt, Szanyi Tibor eredménye viszont nagy felhördülést okozott – jelezte helyszíni tudósítónk.

A Dunától nyugatra és a fővárosban csak egyetlen választókerületben nem vezet a Fidesz, méghozzá a budapesti 20-asban: itt Tóth József (MSZP) angyalföldi polgármester van az élen.

Lendvai “Kubatov-szavazókra” gyanakodott

Az MSZP azt javasolja, hogy a parlament vizsgálja felül a választási törvény módosítását, amelyet az Alkotmánybíróság írt elő, azaz “vizsgálja újra azt, hogy a kétharmados többség Salamon képviselő úr javaslatát magáévá tette” – jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke vasárnap este. Annak megvizsgálását javasolta, hogy mi vezetett jó néhány körzetben a szavazás ilyen elhúzódásához.

Lendvai a beszédében azt is firtatta: fölmerülhet-e a gyanú, hogy “a választás utolsó óráiban Kubatov-szavazók jelentek meg a szavazófülkéknél, máshonnan megjelent szavazók”. Szerinte meg kell vizsgálni, hogy történt-e a törvénymódosítással való visszaélés. Hangsúlyozta: az MSZP igényli az átgondolást és követeli a vizsgálatot.

Havas Szófia szocialista politikus az fn.hu-nak elmondta:
felháborítónak tartja a kialakult helyzetet, húsz év alatt nem
tapasztalt hasonlót. Szerinte az MSZP-nek meg kellene óvnia a
választást.

Sokáig betartották a kampánycsendet

Este 7-re megérkezett az MSZP-székházba a párt teljes elnöksége. A kitolt kampánycsend ideje alatt ingyen sör és üdítő várta az MSZP vendégeit.

Szekeres Imre az fn.hu kérdéseit azzal hárította el, hogy még kampánycsend van. Az MSZP annyit közölt, hogy reméli: nem központilag szervezett jobboldali szavazók miatt várakozik az egész ország az országgyűlési választások eredményére.

Budai Bernadett szóvivő az MTI-nek azzal indokolta, hogy korábbi nyilatkozatuk ellenére mégis megszólalnak a kampánycsend alatt, hogy ez nem sérti a jogszabályokat. Emlékeztetett arra: az MSZP az utolsó héten többször is aggályokat fogalmazott meg az igazolással nem a lakhelyükön szavazók megnövekedett száma miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik