Belföld

Nincs esélye egyéni mandátumra a Jobbiknak

Nem valószínű, hogy a Jobbik képes a második fordulóban olyan erőket mozgósítani, hogy akár egyetlen egyéni mandátumot is szerezhetne. A Fidesznek továbbra is az MSZP marad az fő ellenfele április 25-én – derül ki Török Gábor elemzéséből.

A Jobbiknak jelenleg nincs esélye arra, hogy a második fordulóban úgy beerősítsen, hogy végül egyéni mandátumhoz jusson. Annak ellenére, hogy néhány megyében (például Borsodban) a Jobbik nagyon erős pozíciókkal rendelkezik – véli a politológus. Török Gábor blogbejegyzésében kifejti: a Jobbikra még az sem mondható, hogy kifejezetten regionális párt lenne, mivel azokon a területeken is képes volt 10-15 százalékos eredményt elérni, ahol amúgy nem örvend akkora népszerűségnek (például Budapesten).

Mindezek ellenére a szakértő szerint nem valószínű, hogy a radikális párt további erőket tud mozgósítani. Bár hasonló helyzetre már volt példa, hiszen az MSZP 1994-ben 33 százalék körüli országos támogatottsággal 149 egyéni választókerületet vitt el, méghozzá úgy, hogy az első fordulóban csak két helyen ment ötven százalék fölé. Ennek oka az lehetett, hogy akkor a szocialista párttal szemben egy széttöredezett jobboldal állt. A Jobbiknak viszont most egy masszív szavazóbázissal bíró Fidesszel kellene megbirkóznia.

A másik érv amellett, hogy a Jobbik nem számíthat egyéni győzelemre, hogy az első fordulóban kiesett pártok szavazói nagy valószínűséggel nem Vonáék mellett teszik le a voksukat. Egyáltalán nem reális, hogy azok, akik múlt vasárnap a Fideszre szavaztak, s a jelöltjük az első helyen végzett, a második fordulóban mégis a Jobbik mellé tennék le az x-et. Leginkább a szocialista szimpatizánsok egy részére gyakorolhatnak vonzerőt a radikálisok, de a kitartó szocialista szavazók nem valószínű, hogy a következő fordulóban elfordulnának „anyapártjuktól”.

A Jobbikot továbbá erősen sújtja az a probléma, hogy zárt és nehezen bővíthető szavazótáborral rendelkezik. Ahhoz, hogy eséllyel indulhassanak egyéni mandátumokért, a Fidesz jobbszélét kell majd megbontaniuk, amire – jelen állás szerint – kevés esélyük van. Valószínűbb, hogy a Fideszt az MSZP győzheti le április 25-én, de ők is csak egy-két helyen Budapesten, s esetleg még Szegeden. A Fidesz „szűk” kétharmada úgy tűnik tehát, hogy nem forog veszélyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik