Belföld

Mesterházy: egypártrendszert épít a Fidesz

Az MSZP vezető politikusai a kispesti határkőnél hívták fel a figyelmet arra, hogy szerintük milyen veszélyei vannak annak, ha a Fidesznek kétharmados többsége lesz a parlamentben, és miért van szükség a „demokratikus kontrollra”.

Mesterházy Attila listavezető – többek közt Lendvai Ildikó pártelnökkel, Lamperth Mónika és Szekeres Imre elnökhelyettessel közösen – a „7 nap a demokráciáért” sorozat keretében tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a második forduló arról szól, hogy Orbán Viktornak, a Fidesz első emberének van-e kontrollja a parlamentben, kell-e egyeztetnie bármiről, vagy diktátumszerűen egy szavazógéppel a háta mögött keresztül tudja vinni akaratát.

Szerinte a fideszes politikusok egy olyan világot szeretnének felépíteni, amelyben négy év múlva semmi nem veszélyezteti majd a választási győzelmüket. Ezt kell megakadályozni a demokratikus kontroll segítségével, hogy törvénymódosítások ne egy párt, hanem a nemzet érdekeit szolgálják – közölte.

Ezzel összefüggésben felidézte Kövér László fideszes választmányi elnök hétfői nyilatkozatát – miszerint a Fidesz a választójogi, az önkormányzati, a médiatörvényt, valamint a határon túli magyarok állampolgárságának kérdését rendező jogszabály-módosítását tervezi – és azt mondta, hogy a kétharmados jogszabályok módosításáról konszenzussal lehet megállapodni.

Úgy értékelte, Kövér László szavai az egypártrendszer irányába mutatnak. Emlékeztetett arra: Horn Gyula kormányának 72 százalékos többsége volt 1994 és 1998 között, mégis azt mondta, csak négyötödös többséggel módosítana alkotmányt. A Fidesznek láthatóan más a demokrácia-felfogása – jegyezte meg.

Mesterházy Attila arra bíztatta az embereket, hogy teremtsék meg a „demokratikus kontrollt” Orbán Viktor „túlhatalmával” szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik