Belföld

Kifullad a Jobbik?

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása továbbra is stabil előnyt mért a Fidesz-KDNP számára. A választások hajrájában úgy tűnik, az MDF és az LMP közül egyedül az utóbbinak van esélye a parlamenti küszöb átlépésére. Pár nappal a választások előtt a Jobbik kifulladni látszik; újra az MSZP a második erő.

A Századvég által megkérdezettek 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy most vasárnap elmegy szavazni, hozzá kell azonban tenni, hogy választáskutatási tapasztalatok szerint a tényleges részvétel eddig több esetben jelentősen az előre jelzett szint alatt maradt.

A vizsgálat szerint a választópolgárok ugyanakkor mindössze 7 százaléka zárkózott el teljesen attól, hogy a hétvégén az urnák elé járuljon. A választás napjának közeledtét jelzi, hogy a pártpreferenciára vonatkozó kérdésnél 18-ról 11 százalékra esett vissza a válaszmegtagadók aránya.

Az LMP lehet a negyedik

A számok alapján továbbra is három pártnak van biztos parlamenti helye. Ugyanakkor negyedikként az LMP-nek is nőtt az esélye arra, hogy bejusson az országgyűlésbe.

A biztos befutók közül csak a Fidesz és az MSZP tudta növelni támogatottságát. Az ellenzéki pártra az összes megkérdezett 39 százaléka, a szocialistákra 14 százaléka szavazna most vasárnap.

A radikálisok hónapok óta tartó lendülete ugyanakkor megtörni látszik. A Jobbikra 11 százaléknyian voksolnának, így a második helyért folyó küzdelemben újra az MSZP kerekedett felül. A Magyar Demokrata Fórum és a Lehet Más a Politika 2, illetve 4 százalékon áll az összes megkérdezett körében.

Háromszoros Fidesz-előny a célegyenesben

A biztos szavazó pártválasztók körében még szembeötlőbb a Fidesz fölénye. A párt itt 59 százalékos támogatottsággal bír, a most éppen második helyen álló MSZP-re 18 százalék szavazna, a Jobbikot 15 százalék választaná.

Az LMP felfutása a biztos szavazó, pártot is választó sokaságon belül is látható. Az MDF 3 százalékos támogatottsága mellett, a Lehet Más a Politika ebben a körben a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékon áll – derül ki a Századvég felméréséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik