Belföld

Ahol csak 9 szavazót várnak

Több mint nyolcmillió választópolgár járul az urnákhoz vasárnap. Vannak olyan szavazókörök, ahol kevesebb, mint húsz voksolót várnak csupán. Száz százalékos részvételre azonban itt sem számítanak: hol egy notórius szavazáskerülő család, hol a külföldön munkát vállalók miatt.

Magyarország területét 176 egyéni választókerületre osztották. A legkisebb megyékben 5, a fővárosban 32 választókerületben voksol a lakosság. Egy választókerület általában több települést is magába foglal, a városok pedig szavazókörökre oszlanak. A legkisebb községek kivétel nélkül egyetlen szavazókört alkotnak.

Az fn.hu gyűjtése szerint Magyarország legkevesebb választópolgárral rendelkező települése Iborfia: itt mindössze kilenc voksolót várnak az urnához. Ezenkívül még három falu van, ahol kevesebb mint 20 választópolgárra számítanak. Ám a toptízes listánk (lásd. keretes írásunkat) legutolsó helyén szereplő Tornakápolnán is csak mindössze 24 személy szavazhat.

Választás élőben az fn.hu-n

Urnazárás után, vasárnap 19.00 órától az fn.hu-n megismerheti az összes közvélemény-kutató intézet becslést az első forduló eredményére. Élő, videós közvetítést láthat az összes pártközpontból, amelyeken megszólalnak a pártok prominensei és szimpatizánsai. A területi listák és az egyéni körzetek eredményeinek alakulását is élőben figyelheti az fn.hu-n.

Nem mindenki megy el

A Vas megyei Felsőszenterzsébet falugondnoka az fn.hu kérdésére elmondta, szinte biztos benne, hogy a vasárnapi országgyűlési választáson a település 14 választásra jogosult polgárából 10 lakos fog elmenni voksolni. Egyetlen olyan négyfős család él ugyanis a községben, amelynek tagjai soha semmilyen szavazáson nem vesznek részt. Mozgóurnára ez idáig nem volt szükség a faluban, a nehezebben mozgó idősek is el szoktak sétálni a közösségi házba.

Sima, a 21 választópolgárt számláló borsodi település 60-70 százalékos részvételi arányra számít a hétvégén. Az fn.hu a község polgármesterétől megtudta, hogy a szavazáson részt nem vevő állampolgárok olyan állandó lakcímmel rendelkező helyi lakosok, akik az év nagy részében más országban tartózkodnak, és nem élnek a külföldi szavazás jogával. A ténylegesen ott élő lakosok közül viszont rendre mindenki voksol.

Nem kérnek mozgóurnát

A zalai Dötk község polgármestere lapunknak kifejtette: a 22 választásra jogosult lakosból 15-20 fő részvételére számít az elkövetkezendő választáson. Elmondása szerint a nem szavazó lakosok jellemzően nagyon idős emberek, akiknek megterhelő lenne ez a procedúra. Kérdésünkre, hogy ilyen esetben miért nem veszik igénybe a mozgóurnát, a polgármester azt válaszolta, hogy amióta írásban kell kérni, azóta nem élnek ezzel a lehetőséggel az ott lakók.

Az alacsony létszám következtében ezeken a településeken a legegyszerűbb megállapítani a választások érvényességét és eredményességét. Amennyiben a várakozásnak megfelelően a község választásra jogosult lakóinak fele elmegy szavazni, érvényes lesz a voksolás, ha pedig valamely jelölt megszerzi az érvényes szavazatok több mint 50 százalékát, akkor eredményesen lezárul a szavazás.

ahol a legkevesebben szavaznak

1. Zala megye 05 vk. Zalaszentgrót, Iborfia: 9 választópolgár
2. Vas megye 04 vk. Lenti, Felsőszenterzsébet: 14 választópolgár
3. Vas megye 05 vk. Körmend, Nemesmedves: 16 választópolgár
4. Borsod Abaúj Zemplén megye 08 vk. Edelény, Debréte: 16 választópolgár
5. Borsod Abaúj Zemplén megye 08 vk. Edelény, Tornabarakony: 21 választópolgár
6. Borsod Abaúj Zemplén megye 11 vk. Szerencs, Sima: 21 választópolgár
7. Zala megye 05 vk. Zalaszentgrót, Dötk: 22 választópolgár
8. Zala megye 04 vk. Lenti, Csertalakos: 23 választópolgár
9. Zala megye 04 vk. Lenti, Szijártóháza: 23 választópolgár
10. Borsod Abaúj Zemplén megye 08 vk. Edelény, Tornakápolna: 24 választópolgár

A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik