Belföld

Ki kerül a parlamentbe?

Kikből áll majd az áprilisi választás nyomán megalakuló Országgyűlés? Mennyiben különbözik annak összetétele a megbízatását kitöltő parlamentétől? – ezekre a kérdésekre válaszolt a Republikon Intézet egy kutatás keretében.

A felmérés alapján a parlament további „elférfiasodását” és a roma politikusok számának csökkenését jósolja a cég, illetve negyven százalékra teszi a parlamenti „újoncok” arányát.

Kétharmados többségben lesz a Fidesz-KDNP

A Nézőpont Intézethez hasonlóan ők is arra számítanak, hogy a Fidesz-KDNP kétharmados többséget szerez, 267 mandátummal. Ezzel szemben úgy látják, hogy az MSZP-nek 62, a Jobbiknak 47, az LMPnek pedig 10 képviselője ülhet majd a parlamentben.

“A szocialisták a jelenlegi képviselői helyeik kétharmadát elveszítik, az egyéni választókerületekben az MSZP körülbelül négy egyéni mandátumra számíthat. A Jobbik előreláthatólag öt kelet-magyarországi megyében megelőzi a szocialista pártot, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében pedig akár a szavazatok 30 százalékát is megszerezheti” – olvasható az intézet közleményében.

Sokan “kezdőként” ülnek a parlamentbe

Becslésük szerint 176 politikus lesz első ízben képviselő, például Tarlós István, a Fidesz pártonkívüli főpolgármester-jelöltje, Schmitt Pál, a párt korábbi alelnöke, továbbá két televíziós személyiség, a kereszténydemokrata színekben induló Pálffy István és a jobbikos Pörzse Sándor.

Jön a szélsőjobboldal

Több mint negyven szélsőjobboldali politikusra is számítanak a “kezdők” között, köztük az egykor a legnagyobb magyar szkinhedszervezetet vezető Sneider Tamásra és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökére, Zagyva Gyulára. Úgy vélik, hogy jó esélye van az Országgyűlésbe jutni az LMP Pest megyei listáját vezető Kukorelly Endre írónak is.

Az “ősképviselők” közül kevesen maradnak

A Republikon szerint csak heten maradnak azok közül, akik 1990 óta megszakítás nélkül tagjai az Országgyűlésnek: a szocialista Vitányi Iván mellett az ősfideszes Orbán Viktor, Kövér László, Kósa Lajos és Németh Zsolt, a kereszténydemokrata Salamon László, valamint az MDF-ből való kizárása óta ugyancsak a Fideszben politizáló Balsai István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik