Belföld

Nem lesz mozgástere a Fidesznek?

Román lapok szerint a Fidesznek a kétharmados többség ellenére szűk gazdasági mozgástere lesz. Kifejtették: az ország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "szigorú felügyelete" alatt áll, ugyanakkor a jövendő új miniszterelnök meg akar szabadulni a nemzetközi pénzügyi intézmény "diktátumától".

Az Evenimentul Zilei úgy véli: Orbán Viktornak gazdasági értelemben “meg van kötve a keze”, hiszen a kétharmados parlamenti többség ellenére szűk lesz a mozgástere gazdasági és szociális téren. Ezzel kapcsolatosan ugyanakkor magát Orbánt idézi, miszerint a jövendő kormány közös asztalhoz ül majd az IMF-fel, de nem fogadja el, hogy a szervezet diktáljon.

A lap magyar elemzőkre hivatkozva írja: a majdani kormányfőnek nehéz küldetéssel kell majd megbirkóznia gazdasági téren, mivel azok az ígéretei, amelyek az adócsökkentés és a munkahelyteremtés révén remélt gazdasági növekedésre vonatkoznak, megvalósíthatatlanok lesznek Brüsszel beleegyezése nélkül.

Ugyanez a lap megszólaltatja Frunda Györgyöt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorát, aki úgy véli: a két ország kormánya között várhatóan jobb kapcsolat épül ki, mint amilyen Bukarest és a korábbi szocialista kabinet között létezett. A szenátor emlékeztet, hogy a Fidesz, a kormányzó román Demokrata Liberális Párt (PD-L) és az RMDSZ ugyanannak az európai politikai családnak a tagjai, azonos politikai-ideológiai elveket vallanak.

Frunda szerint megvan az esélye annak is, hogy a kettős állampolgárság megadására vonatkozó kampányígéretek valóra váljanak. Hozzáfűzi azonban: ezt a problémát pragmatikus és analitikus szellemben, nem pedig érzelmi alapon kell megvitatni Budapest és Bukarest között.

Az Adevarul csaknem két teljes újságoldalt szentel – elsősorban tudósítást – a magyarországi választási eredményeknek, beszámol Orbán Viktor előző napon elhangzott megnyilatkozásairól, más politikusok nyilatkozatairól és a külföldi lapokban megjelent, illetve Magyarországon is találgatások tárgyává vált jövendő “kormánynévsorról”. Egyetlen kommentáló elem maga a cím, amely szerint Orbán Viktor meg akar szabadulni az IMF “diktátumától”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik