Belföld

Hat kerületre érdemes figyelni

Hat körzetre kell odafigyelni az országgyűlési választások második fordulójában, a többi 51 körzetben lényegében lefutott a verseny. Több megyében már minden egyéni mandátum elkelt, így ott nem is volt szavazás vasárnap.

Április 25-én 12 megyében vonultak az urnákhoz a választók, a többi megyében ugyanis már az első fordulóban elkelt minden egyéni mandátum. Vasárnap még 57 egyéni körzetben dől el, hogy ki lesz a kerület képviselője.


Hét megyében nem lesz választás

Április 11-én érvényes és eredményes volt a választás valamennyi győr-moson-soproni, hajdú-bihari, somogyi, tolnai, vasi, veszprémi és zalai egyéni választókerületben, így ezekben a megyékben már sehol nem volt választás.

Magyarország politikai térképe az első forduló után (Kép: FN)

Magyarország politikai térképe az első forduló után (Kép: FN)

A második fordulóban azok a képviselőjelöltek indulhattak, akik az elsőben megszerezték az érvényes szavazatok legalább 15 százalékát. Ha viszont nincs legalább három ilyen jelölt, úgy az első három legtöbb szavazatot szerző személy méretheti meg magát újra. A második fordulóban már a több mint 25 százalékos részvétel is elegendő az érvényességhez. Képviselő abból a jelöltből lesz, akire a legtöbb szavazatot adták.

Budapesten 21 választókerületben kellett második fordulót tartani, mivel a voksolás mindenhol érvényes volt, de egyik jelölt sem kapott abszolút többséget. A 23 fővárosi (önkormányzati) kerületből 16 érintett a szavazásban, a 32 fővárosi egyéni választókerületben 11-ben dőlt el a mandátum sorsa.

Budapest politikai térkéőpe az első forduló után

Budapest politikai térképe az első forduló után

A 21 kerület

Második fordulót kellett tartani a 3. és 4. számú egyéni választókerületben (ezek lefedik a teljes III. kerületet), az 5.-ben (ez a IV. kerület egy része), a 6.-ban (ez nagyrészt a IV. kerület területe, de „beleesik” a XV. kerület egy része is), a 8.-ban (VI. kerület), a 9.-ben (VII. kerület) és a 10.-ben (ez alapvetően a VIII. kerület és a VII. kerület egy része).

A 13. (a XX. kerület valamint a IX. kerület egy része), a 14. (X. kerület), a 16. (XI. kerület egy része), valamint a 19. és 20. választókerületben (ezek lefedik a XIII. kerületet) is lesz második forduló.

A 21. és 22. (ezek a XIV. kerületet jelentik), a 23. (XV. kerület egy része), a 26. (a XVIII. kerület és a X. kerület egy része), a 27. (XVIII. kerület egy része), a 28. (a XIX. kerület) mellett a 29. (a XX. kerület egy része és a XXIII. kerület egy része), valamint a 30. és 31. számú körzetben (ez a főváros XXI. kerülete) is voksolni kell.

Itt olvashat részleteket az első fordulós budapesti eredményekről!

A hat körzet lehet „izgalmas”

Hat egyéni választókerületben lehet szoros a küzdelem, és akár még az első fordulós eredmény is megfordulhat.

A főváros 20-as számú választókerületében – a XIII. kerületben – Tóth József polgármester volt az egyetlen szocialista jelölt Magyarországon, aki az első rundban győzni tudott. Így neki van a legnagyobb esélye arra, hogy ebből a körzetből az MSZP juttathat egyéni képviselőt a parlamentbe.

A másik XIII. kerületi választókörzetben, a 19-es számúban Szanyi Tibor 36,79 százalékot ért el az első helyen álló Fidesz-KDNP-s Szalay Péter 38,33 százaléka mögött, amiből akár még „fordíthat” is.

A XI. kerületben az MSZP-s Molnár Gyula 38,22 százalékkal lett második az első helyen 44,48 százalékkal álló Simicskó István (Fidesz-KDNP) mögött, azaz matematikailag még neki is van sansza.

Edelénytől a Fidesz „eleshet” azzal, hogy a Jobbik jelöltje visszalépett a függetlenként induló Molnár Oszkár polgármester javára. A váci központú, Pest megye 2-es számú választókerületében is igen szoros az állás, illetve viszonylag szorosabb verseny lehet Csongrád megye 3-as választókerületében, Szegeden, ahol az első fordulóban 43,32 százalékkal élen végző Bohács Zsolt József (Fidesz-KDNP) mögött 36,23 százalékkal áll a második helyen a megyeszékhely szocialista polgármestere, Botka László.

A fennmaradt 12 megye – ahol lesz második forduló – képviselőjelöltjei között itt böngészhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik