Belföld

Nem fél az ország a Fidesz kétharmadától

Az ország közel háromnegyede örül az első forduló eredményének, igaz, a Jobbikosok egy része csalódott, mert ők saját pártjuk győzelmét várták. Az LMP-s tábor viszont éppen a Jobbik jó szereplése miatt nem határtalanul boldog – áll a Nézőpont Intézet felmérésében. Egyre többen támogatják viszont a Fidesz kétharmados győzelmét.

Az összes megkérdezett döntő többsége, 72 százaléka örül az első forduló eredményének. Míg a legelégedettebbek a Fidesz-tábor tagjai, addig a legelégedetlenebbek az MSZP-táborban találhatóak: a fideszesek 95 százaléka örül az eredménynek, az MSZP-szimpatizánsoknak azonban 75 százaléka elégedetlen vele – áll a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásában. A két újonnan bekerült parlamenti párt, a Jobbik és az LMP hívei sem maradéktalanul elégedettek: a Jobbikosok 53 százaléka örül az első forduló eredményének, 43 százalékuk azonban csalódott. Ez nem is olyan meglepő, mivel pártjuk választási győzelmét is esélyesnek gondolta.

Ön örül az első forduló eredményének? (Forrás: Nézőpont Intézet)

Ön örül az első forduló eredményének? (Forrás: Nézőpont Intézet)

Az LMP-tábor 39 százaléka ugyan örül az eredménynek, de 47 százalékuk csalódott. Mivel a kérdés nem kizárólag saját pártjuk szereplésére vonatkozott, hanem összességében az első forduló megítélésére, ezért míg a Jobbiknál a túl magasra helyezett elvárások okozhatnak csalódottságot, addig az LMP-szimpatizánsok körében a Jobbik relatíve magas támogatottsága is lehet a magyarázó elv.

A Fideszt nem jobb híján választják

Érdekes tény, hogy az első fordulóban szavazó megkérdezettek negyede – saját bevallása szerint – csak jobb híján választotta azt a pártot, amelyre végül szavazott. 74 százalék azonban egyetért az adott párt programjával és politikájával. A Fidesz széles, néppárti jellege ellenére a legnagyobb arányban (84 százalék) tömöríti táborában azokat, akik nem jobb híján, hanem belső politikai meggyőződésből választották.

Csupán a Fidesz-szimpatizánsok 15 százaléka választotta kizárásos alapon ezt a pártot. Ezzel szemben az MSZP-tábor közel harmada, a Jobbik-tábor ötöde és az LMP-szimpatizánsok több mint fele szavazott jobb híján az adott pártra. Ők tehát egy-egy politikai tábor legkönnyebben lemorzsolódó része.

Támogatnák a kétharmadot

Azzal, hogy a Fidesz kétharmados többsége valószínűvé vált, rekordmagasságba szökött ennek az opciónak a támogatottsága a közvélemény körében. Így a szocialisták „korlátlan túlhatalom” elleni kampánya nem sok sikerrel kecsegtet. Az április 16-18. között készült felmérés válaszadói között már 57 százalék azok aránya, akik szerint az ország szempontjából inkább jó, ha a Fidesz ilyen erős felhatalmazást szerez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik