Belföld

Martonyi: kell a Déli Áramlat is

A Fidesz kormány új pénzügyi megállapodásra, vagy a már meglévő kiterjesztésére törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - jelentette ki Martonyi János, a Reutersnek. A kijelölt külügyminiszter azt mondta, hogy hazánknak szüksége van a Déli Áramlatra és a Nabuccóra egyaránt, és a következő kormány meg fogja védeni a Molt a felvásárlóktól.

Mint elmondta, az új megállapodásnak figyelembe kell vennie a Fidesz gazdaságélénkítő céljait. “Tartanunk kell magunkat az alapvető szabályokhoz és körülményekhez, de természetesen ésszerűen kell tárgyalnunk, és figyelmet kell fordítanunk a növekedés beindítására, a lehetséges gazdaságösztönzésre, amelyre végső soron szükségünk van, és egyidejűleg megfelelő figyelmet kell fordítanunk a reformokra” – idézte a hírügynökség Martonyi Jánost.

Az új kormány energiapolitikájáról szólva kijelentette, hogy Magyarországnak szüksége van mind az EU-által támogatott Nabucco gázvezetékre, amely nem orosz gázt szállítana Európába, mind pedig a Déli Áramlatra, amely új útvonalon, Ukrajnát megkerülve, orosz gázzal látná el Európát.

Martonyi János reményét fejezte ki, hogy a Mol és az orosz Szurgutnyeftyegaz képes lesz rendezni a nézeteltérést a Surgut által tavaly vásárolt 21 százalékos Mol-részvénypakett körül, ami kiváltotta mind a Mol, mind a szocialista kormány ellenérzését. Kijelentette azt is, hogy az új kormány meg fogja akadályozni az olyan vállalatok, mint a Mol átvételét bármely külföldi, nemcsak orosz vállalatok által.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik